Áramütéssel kínzott foglyok, milliárdos természetkárosítás - cikkek + ima:

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. július 24. vasárnap

- Több mint ötmilliárd dolláros természetkárosodást okozott eddig Oroszország Ukrajnának - Oroszország ukrajnai inváziója 5,5 milliárd dolláros kárt okozott Ukrajna számára – írja a Kyiv Independent. Ruszlan Sztrelec, Ukrajna környezetvédelmi és természeti erőforrásokért felelős minisztere szerint 2000 természetkárosodást regisztráltak azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát.

„Oroszország a legfőbb környezetvédelmi terrorista” – jelentette ki Strelets.

- Áramütéssel kínozzák az ukrán foglyokat – egy 16 éves fiú meghökkentő beszámolója:
Megszólalt a tizenhat éves ukrán fiú, aki három hónapot töltött az oroszok fogságában.
A fiatal ukrán fiú neve Vlagyiszlav Burjak, aki azután került az oroszok fogságába, hogy családjával együtt menekülőre fogta, miután Melitopolban is kitörtek a harcok. Egy ellenőrzőponton szakították el az oroszok a családjától, majd kilencven napot töltött a fogságukban.
A fiatal fiú beszámolója szerint a fogva tartás kilencven napjában rengeteg erőszakos kihallgatásnak, brutális verésnek és kínzásnak volt a fültanúja. A tizenhat éves fiú annak az ötszáz túsznak az egyike, akik jelentős mértékben segítették az ukrajnai Polgári Szabadságjogok Központjának munkáját beszámolóikkal, a szervezet állítása szerint ezek az információk még közel sem adnak teljes képet: ez csak a jéghegy csúcsa.
A Guardiannek adott interjújában Vlagyiszlav Burjak megpróbáltatásai mellett elmesélte azt is, hogy hogyan szabadult ki egy járműkonvojból.
A fiú elmondásai alapján az orosz katonák azért szakították el a családjától, mert az ellenőrző ponton észrevettek egy videót a telefonján, amely néhány orosz katonáról készült, amint arról beszélgetnek, hogy nem akarnak harcolni.
Ez feldühítette őket, és egy géppuskás katona rám mutatott, és azt mondta, hogy követnem kell. Ezután elvittek a sátorba, ahol megtudták, hogy egy helyi tisztviselő fia vagyok, és ezért értékes túsz lehet belőlem – mesélte a fiú.
Ezután egy vaszilivkai börtönbe szállították, ahol negyven napig őrizték egy cellában, mielőtt a fogsága utolsó hónapjában átszállították volna máshová.
Én mostam fel a kihallgatáshoz használt szoba padlóját, és én takarítottam a tisztek szobáját is. Az én cellám csak néhány méterre volt attól, ahol a kihallgatásokat végezték. Hallottam az emberek kiabálását, és amikor takarítottam a szobát, vérfoltokat is láttam. Mivel a cellák takarítása közben szabadon mozoghattam, láthattam a kihallgatáson átesett embereket, és néha beszélgettünk egy pár percig, amikor az őrök nem figyeltek – részletezte.
A fiú elmondása alapján egy héten legalább három kihallgatást tartottak: a foglyokat pedig áramütéssel és veréssel kínozták, néha órákon keresztül. A Burjak család beszámolója alátámasztja többek között az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentését, amely szerint hiteles bizonyítékokat találtak az orosz erők emberiesség elleni bűncselekményeivel kapcsolatban.

Drága Istenünk! A Te kegyeled nélkül soha nem lesz vége a háborúnak! Látod Uram, hogy a gonoszságtól fűtött emberek konokul elzárják a szívüket a szörnyűségek elől, amiket ők okoznak. Kérünk Téged most Jézus Krisztus nevében, hogy törd meg a szívüket, hogy szembesüljenek tetteikkel és véget vessenek a várontásnak és pusztításnak! Add meg a békét Ukrajnának, Oroszországnak és az egész világnak! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...