A háború valósága - cikkek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. július 22. péntek

Súlyos jogsértések, szétrombolt városok, lerombolt humanitárius rajtárak, a hódítás terve, aláaknázott atomreaktor... ez a háború - cikkek + ima:

- Nemzetközi szakértők: Az orosz csapatok súlyos jogsértéseket követtek el
Nemzetközi szakértők közösen dokumentálták az orosz csapatok által elkövetett nemzetközi és humanitárius jogsértéseket, mióta megkezdődött az ukrajnai háború.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) varsói székhelyű intézménye, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) szerdán közzétett jelentésében ismertette a vádakat.
A különösen súlyos esetek közé tartozik a mariupoli színház március közepén és a Kramatorszk vasútállomás április elején történt ágyúzása, mert mind a kettő civil áldozatok halálával, és az ODIHR szerint Oroszország háborús bűneinek lajstromát gyarapítja. Az ODIHR azt is közölte, hogy az ukrán városok oroszok általi ostroma rendkívül aggasztó, mert megakadályozta a lakók biztonságos evakuálását.
A jelentés szerint az orosz hadsereg szándékosan és szisztematikusan figyelmen kívül hagyta a nemzetközi humanitárius jogokat. A szemtanúk számos illegális kivégzésről, őrizetbe vételről, emberrablásról, valamint kínzásról és szexuális erőszakról számoltak be – írja az Al Jazeera.

- Komoly pusztítást végeztek az oroszok Kelet-Ukrajnában
Szerhij Haidai, a kelet-ukrajnai luhanszki terület kormányzója szerint valószínűleg egyetlen négyzetméternyi földterület sem maradt érintetlenül az orosz tüzérségtől a kelet-ukrajnai régióban – írja a CNBC.
A hét elején John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a Fehér Házban újságíróknak azt mondta: az Egyesült Államoknak olyan értesülései vannak, amelyek arra utalnak, hogy az orosz erők hamarosan megpróbálják annektálni Luhanszkot.

- Kiszivárgott a Kreml rettegett terve
Oroszország szeptemberre tervezi Ukrajna ötödének annektálását. A Kreml arra törekszik, hogy az oroszok által megszállt területeken úgynevezett „népszavazásokat” tartsanak – jelentette a Bloomberg az ügyet ismerő névtelen forrásokra hivatkozva.
A források szerint a figyelem a donyecki és luhanszki területekre, valamint a déli területeken fekvő Herszon és Zaporizzsja területekre összpontosul.
A projektet Szergej Kirijenko irányítja, aki rendszeresen látogat el az oroszok által megszállt területekre, hogy felügyelje a népszavazások előkészítésével megbízott tisztviselők munkáját – mondták a források.

-  Egy humanitárius segélyraktárt is felrobbantottak az oroszok Harkivban
Az orosz erők csütörtökön ismét heves támadásokat intéztek Harkiv ellen, az eddigi információk szerint két polgári lakos vesztette életét és 21-en sebesültek meg – közölte Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegramon.
Az orosz hadsereg Uragan típusú rakéta-sorozatvetővel mért csapást Ukrajna második legnagyobb városára. A sebesültek között van egy gyermek, és négyen közülük súlyos állapotban vannak. A kormányzó tájékoztatása szerint az oroszok támadásai kizárólag polgári létesítményekben okoztak károkat: a civil infrastruktúrában, személyautókban, kereskedelmi pavilonokban, a tömegközlekedésben és egy lakóépületben, amelynek az első emeletén egy fogorvosi rendelő van.
Ihor Terehov harkivi polgármester hozzátette, hogy az oroszok a város egyik sűrűn lakott területére nyitottak tüzet. Emlékeztetett arra is, hogy az orosz lövedékek egymást követően második napja csapódtak be a város közösségi közlekedési egyik eszközének valamelyik megállójába.
Vitalij Kim, a déli Mikolajiv megye kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg két rakétát lőtt ki a megye központjára, és eltaláltak egy humanitárius segélyraktárt. Több ezer tonna gyerekeknek, időseknek és rászorulóknak szánt élelmiszer égett el
– emelte ki.

- Az ukrajnai atomerőműveket működtető Enerhoatom állami vállalat a Telegramon arról számolt be, hogy az orosz megszállók legalább 14 darab nehéz haditechnikai eszközt, továbbá lőszereket, fegyvereket és robbanóanyagot vittek be az általuk elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű 1-es erőművi blokkjának gépházába.
A bevitt fegyverarzenál az összes lőszerrel jelenleg nagyon közel található a turbógenerátor működését biztosító berendezésekhez, beleértve a fő olajtartályt, amelyben gyúlékony olaj található, amely gőzturbinák hűtésére szolgál. Robbanásveszélyes hidrogén is van ott, amelyet a generátor hűtésére használnak – fejtette ki a vállalat. Az Energoatom figyelmeztetett, hogy az orosz erők felszerelése elzárta a hozzáférést az erőmű tűzoltó berendezéséhez. Ha lőszerrobbanás miatt tűz ütne ki, a tragédia mértéke felérne a csernobili atomerőműével. (index.hu)

A háború, az esztelen pusztítás csak nő, a gonosz lelkek ujjonganak, az emberek menekülnek - hol vagy Uram, hogy leállítsd ezt a pokoli őrjöngést? Kérünk jöjj hatalmas erőddel, és vess véget a háborúnak Ukrajnában és az egész világon, add, hogy a népek felszabaduljanak a háború szörnyűségei alól és hozd el az áldott békét! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...