Iszonyatos háborús bűnök - cikk + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 26. vasárnap

Az orosz hadsereg a bucsai vérengzés mellett Ukrajna más pontjain is követett el háborús bűncselekményeket, köztük a lakossági infrastruktúra megsemmisítését Malinban. Bár több szervezet is vizsgálja ezeket a rémtetteket, szinte esélytelen, hogy minden bűncselekmény napvilágra kerüljön.

Március 11-én Oleszja, egy 40 éves manikűrös és egyben odaadó édesanya kilépett családja bájos egyszintes otthonából a Jablunszka (Almafa) utcára – kezdi bucsai beszámolóját az Al Jazeera az orosz háborús bűnök kivizsgálásáról.
Oleszja férje, Nyikolaj, egy magas, szálkás, 42 éves teherautó-sofőr és kick-boxos magára vállalta, hogy háromnaponta vizet hozzon Nyikitával, 15 éves fiukkal. A házaspár kénytelen volt egy helyi kútig elsétálni, miután a család elektromos szivattyúval működő vízellátása megszűnt, mivel az oroszok lekapcsolták az áramot.
Számos helyi lakos nyilatkozta azt a hírportál stábjának, hogy az oroszok házról házra jártak, és összegyűjtötték az összes férfit, akinek lehetséges kapcsolatai voltak a katonasággal, vagy nacionalista jelképeknek tűnő tetoválásokkal rendelkeztek. Nyikolaj túlélte a korai kihallgatásokat, de fiával továbbra is veszélyes kitérőket tettek az ellenőrző pontok körül, hogy elkerüljék az orosz katonákat.
Az elmúlt napokban orosz katonák, köztük mesterlövészek is lőni kezdtek civilekre a Jablunszka utcában, miközben próbáltak ételt és italt találni. A márciusi műholdfelvételeken 11 holttest látható az utcán.
A veszélyek ellenére Oleszja úgy döntött, elengedhetetlen, hogy kimerészkedjen, mivel elfogyott a szívbetegsége kezeléséhez szükséges gyógyszere, és meg kell látogatnia egy Bucsa központjában található kórházat. A család nemrég főzte meg az utolsó adag, saját termesztésű burgonyát, és mivel az összes bolt bezárt, gyorsan fogyott az ételük.
Ezért Oleszja úgy döntött, hogy meglátogatja barátját, Okszanát is, akinek volt néhány létfontosságú tárgya, és a kórház közelében lévő óvodában egy ideiglenes menhelyen élt. Nyikolaj ideges volt, amikor nézte, ahogy felesége késő délelőtt elhagyja otthonukat.
Nyikolaj soha többé nem hallott a feleségéről.
Március 27-én a rendőrség hívta Nyikolajt, és közölték vele, azonosították Oleszja holttestét azon fényképek alapján, amelyek egy kis téren készültek a bucsai vasútállomás közelében, nem messze a kórháztól. Néhány nappal később, amikor az orosz csapatok kivonultak a területről, Nyikolaj busszal a helyi halottasházba utazott, hogy Nyikitával és két barátjával azonosítsa a holttestet.
Amikor megláttam a holttestét, teljes ürességet éreztem – emlékszik vissza Nyikolaj.
A városi adminisztrációban teljes volt a fölfordulás. A halottasház kifogyott a termekből, amikor elkezdték beszállítani a holttesteket a tömegsírokból. A halottkémnek csak egy rövid jelentést sikerült megírnia, amely szerint Oleszjával egy tompa tárggyal mért ütés végzett. A jelentés szerint halála március 25-én következett be, ami azt jelenti, hogy az eltűnése után körülbelül még 14 napig életben volt.
Az orosz erők először 2022 februárjának végén törtek be Bucsába, amikor inváziót indítottak Ukrajna ellen, és megpróbálták elfoglalni Kijevet, amely 25 kilométerre délkeletre fekszik a településtől. Az ukrán ellenállás visszaverte a kezdeti orosz előrenyomulást, és arra kényszerítette az orosz csapatokat, hogy visszavonuljanak a területről, mielőtt átcsoportosítanák erőiket.
Egy megyében tűzszünet volt, máshol ropogtak a fegyverek.
Ezt követően kezdődtek a lakosság elleni megtorlások. Amikor március végén az orosz erők kivonultak a kijevi térségből, tömegsírok és kivégzések bizonyítékai kezdtek felbukkanni. Válaszul a nemzetközi és hazai testületek ad hoc együttműködési hálózata elkezdte dokumentálni ezeket az eseteket, amivel támogathatják a háborús és emberiesség elleni lehetséges bűncselekmények kivizsgálását.
Az ukrán főügyészség, az ukrán biztonsági szolgálat és a regionális rendőri erők azon dolgoznak, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek ezekre a potenciális bűncselekményekre a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC), amely az orosz invázió negyedik napján országos vizsgálatot indított.
A háborús bűnök közé tartozik a nemzetközi jog Római Statútumában meghatározott esetek súlyos megsértése, beleértve a polgári lakosság kivégzését, megkínzását és megerőszakolását fegyveres konfliktusok során. Emellett háborús bűnnek számít a polgári infrastruktúra szándékos lerombolása is.
Az ICC-nek 123 ország tagja. Oroszország 2016-ban visszavonta csatlakozási szándékát, miután a bíróság megszállásnak minősítette a Krím félsziget orosz annektálását.
Ukrajna szintén nem tagja az ICC-nek, de joghatóságot adott a bíróságnak a területén elkövetett háborús bűnök kivizsgálására.
Az ukrán Állampolgári Jogi Központ (CCL) keretein belül jelenleg néhány száz önkéntes foglalkozik a tanúvallomások, orvosi dokumentumok és egyéb bizonyítékok begyűjtésén, amelyeket olyan emberek küldtek be, akik egy szűrési folyamaton mennek keresztül, és kérdőíveket töltenek ki, emellett azt állítják, hogy orosz erők által elkövetett bűncselekmények áldozatai vagy szemtanúi.
Együttműködnek számos regionális emberi jogi szervezettel is, amelyek bizonyítékokat szolgáltatnak egy megosztott adatbázishoz. Jelenleg több mint 8000 ügyük van a CCL adatbázisában, köztük bántalmazással, fosztogatással, gyilkossággal, kínzással, emberrablással és nemi erőszakkal kapcsolatos vádak, amelyeket megoszthatnak a rendőrséggel és a biztonsági szolgálattal.
Több mint 1000 civil holttestét fedezték fel a bucsai régióban, mióta az orosz erők kivonultak a területről. A kijevi rendőrség szerint mintegy 650 embert végeztek ki. Május 19-én a New York Times közölt egy cikket, amelyben dokumentálta, hogy az orosz erők állítólag legalább nyolc embert végeztek ki március 4-én a Jablunszka utca 144. szám alatti irodaház rögtönzött bázisán.
Egy közeli raktárban, ahol az orosz csapatok a tankjaikat és fegyvereiket tartották, egy sor lőszert találtak, amely épségben maradt az oroszok által a kivonuláskor felrobbantott pokolgép után. A CCL csapata annyi személyes adatot gyűjt, amennyit csak tud azokról, akik állítólagos háborús bűnöket követtek el.
Három kilométerre a Jablunszka utca 144-től Oleh Karpovot, egy 48 éves teherautó-sofőrt, a Maszanovec család jó barátját fegyveresek hurcolták el otthonából. Barátjánál és szomszédjában találtak egy telefont, amit a megszállás alatt tilos volt használni, ezért az orosz csapatok őrizetbe vettek minden, a gyanúsítotthoz köthető férfit.
A katonák puskatussal ütötték a térdét, mielőtt több fogát is kiverték. Beszéde még mindig nem állt helyre a sérülések miatt. Hosszan szívja a cigarettát, miközben felidézi azt a pillanatot, amikor a kezeit megkötözték, és a katonák erőszakosan a falhoz lökték.
Azt mondja, levették a ruháit, hátha találnak bármilyen, ukrán szimbólumokat ábrázoló tetoválást. Mivel megértette, amit oroszul mondtak, azt mondja, rájött, hogy a katonák úgy döntöttek, hogy kivégzik őt és a többi férfit. Szerencsére a katonák rádióhívást kaptak, hogy vonuljanak ki. „Szerencsétek van”, mondta az egyik katona, amikor elmentek.
A civilek meggyilkolása egy tudatos katonai stratégia része lehetett.
Ugyanakkor a szexuális erőszak a legrejtettebb bűncselekmény, amelyet az orosz csapatok követtek el Ukrajnában, ami nehézzé teszi ezen esetek pontos számának meghatározását.
Emellett a félelem, hogy az orosz csapatok végül visszatérnek a térségbe, sok embert meggátolt abban, hogy jelentést tegyen a potenciális háborús bűnökről. Június 3-ig az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) 124, szexuális erőszakkal kapcsolatos bejelentést kapott Ukrajnából a konfliktus ideje alatt.
A háború kezdete óta naponta zajlanak légitámadások országszerte, amelyekben civilek halnak meg, és károsodik a létfontosságú lakossági infrastruktúra. Kelet-Ukrajnában egy ilyen támadásban Kramatorszk városában több mint 50 ember, köztük öt gyermek halt meg, aki a terület evakuálására szánt vonatokra várt.
Oroszország május 20-án nagy hatótávolságú rakétatámadást intézett az észak-ukrajnai Malin város vasútállomása ellen. Malin polgármestere aznapi videóüzenetében jelentette be, hogy az állomás közelében mintegy 100 ház megrongálódott. A Malin elleni támadást és a hasonló eseteket is lehetséges háborús bűnökként vizsgálják. (Faragó István, index.hu)

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, hogy hatalmas erőddel állítsd le ezt az esztelen vérengzést és pusztítást! Áraszd ki Szentlelkedet, a bűnbánat Lelkét, hogy az emberek meglássák, milyen szörnyűségeket követnek el, támogatnak, hagyna jóvá, és add, hogy elforduljanak a bűntől! Hozd el a felszabadulást és békét Ukrajnának, Oroszországnak és az egész világnak! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...