Egy jó lépés az amerikai fegyverőrület ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 25. szombat

Az amerikai szenátus elfogadta a fegyvertartás ellenőrzéséről szóló kétpárti törvényjavaslatot, amely évtizedek óta az első jelentős szövetségi fegyverbiztonsági törvényt jelenti, és amely áttörést hozhat a fegyveres erőszak visszaszorításában – írja a BBC és a CNN.

A kongresszus felsőházában tizenöt republikánus csatlakozott a demokratákhoz, és 65 szavazattal, 33 ellenében elfogadták az intézkedést. A keretszabályozáshoz vezető tárgyalások az Egyesült Államokban bekövetkezett támadásokat követően pörögtek fel. Emlékezetes, hogy a múlt hónapban a texasi Uvalde-ban egy iskolában végrehajtott tömeges lövöldözésben 19 kisgyermek halt meg, 10 nappal előtte pedig a New York állambeli Buffalo egyik szupermarketjében történt tömeges lövöldözés, amelynek 10 fekete bőrű áldozata volt.
A törvényjavaslatot legközelebb a képviselőházban szavazzák meg, mielőtt Joe Biden elnök aláírhatja azt. Erre napokon belül sor kerülhet – közölte a BBC.
A reformok között szerepel a 21 évesnél fiatalabb vásárlók szigorúbb háttérellenőrzése, a kétpárti fegyverszabályozás emellett 15 milliárd dollárt különítene el a mentális egészségügyre, az iskolai biztonságra és a válságkezelési programokra, plusz ösztönözné az államokat arra, hogy a fiatalkorúak nyilvántartását felvegyék a Nemzeti Azonnali Bűnügyi Háttérellenőrzési Rendszer (National Instant Criminal Background Check System, NICS) névre keresztelt háttérellenőrzési rendszerbe.
A javaslat további jelentős változásokat eszközöl abban az eljárásban, amikor a 18 és 21 év közötti személyek lőfegyvert vásárolnak, és megtiltaná, hogy a családon belüli erőszakért elítélt emberek fegyvert birtokoljanak.
A csomag a legjelentősebb új szövetségi jogszabály a fegyveres erőszak elleni küzdelem terén az 1994-ben lejárt 10 éves támadófegyver-tilalom óta – jegyezte meg a CNN. John Cornyn texasi republikánus szenátor, aki a tárgyalások társelnöke volt, azt mondta, a törvényjavaslat biztonságosabbá teszi az országot.
A szavazás után szakértők megjegyezték, hogy a javaslatok ugyan jelentősek, de messze elmaradnak attól, amit sok demokrata és aktivista követelt. A March For Our Lives nevű fegyvervédelmi csoport – amelyet a 2018-as floridai parklandi iskolai lövöldözés túlélői alapítottak – mindenesetre üdvözölte a törvényjavaslat elfogadását. A Nemzeti Fegyver Szövetség (National Rifle Association, NRA) azonban ellenezte a törvényjavaslatot, azzal érvelve, hogy az nem fogja megállítani az erőszakot.
(index.hu)