Gallagher érsek a bucsai tömegsírnál imádkozott: „Szörnyűség, megszakad az ember szíve”

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. május 21. szombat

Miután május 20-án az ukrán város Szent András-templomához közeli tömegsírnál imádkozott – ahol mintegy száz ember, köztük gyerekek holttestét találták meg –, a megrendült vatikáni „külügyminiszter” erőt és reményt adó szavakkal fordult a háborútól szenvedő ukrán néphez.

Paul Richard Gallagher, a szentszéki államközi kapcsolatok titkára május 18-án, szerdán elsőként Lvivben (Lemberg) Ihor Voznyak görögkatolikus érsekkel találkozott, majd felkereste a város egyik menekültközpontját. Május 19-én, csütörtökön a régiót vezető Makszim Kozickij fogadta, majd találkozott Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsekkel, az ukrajnai görögkatolikus egyház vezetőjével is. A találkozón jelen volt Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke.

Gallagher érsek ukrajnai látogatása során – Visvaldas Kulbokas apostoli nuncius kíséretében – Bucsán kívül ellátogatott Irpinybe, Vorzelbe, azokra a helyekre, ahol tömeggyilkosságok történtek, és imádkozott a tömegsíroknál. Elment a vorzeli szemináriumba is, amelyet az orosz csapatok korábban elfoglaltak és leromboltak. Megrendítette a bombatámadásban megsérült Szűz Mária-szobor látványa.

A tömegsírokról így beszélt: „Mélyen megrendített. Elmegy az ember egy városba, mint amilyen Bucsa, nagyon modern város, mint Európa más részein, és ott találja ezt a helyzetet, több száz ember sírját. Elképzelhetetlen… Az ortodox templom kriptájában láttunk képeket, az exhumáláskor készített fotókat… megszakad az ember szíve. Szörnyű, hogy ezeket a dolgokat emberek hajtották végre emberek ellen, ok nélkül, civilek ellen, teljesen barbár módon. Tanúi vagyunk mindennek, az ország szenvedésének, mártíriumának.”

Hogyan lehetséges békére lelni egy olyan országban, ahol ilyen dolgok történtek? – tette fel a kérdést a Vatican News riportere. „Az ukránok meg fogják találni a békét egymás között, de a sebek nagyon mélyek, és nagyon-nagyon sok idő kell, hogy békét kössenek Oroszországgal, azokkal az emberekkel, akik részesei voltak ennek a szörnyű konfliktusnak, háborúnak. Most még nehéz békéről, kiengesztelődésről beszélni, mert az emberek szívében olyan mély sebek vannak, és szenvedés, hogy időt kell adni nekik. Időt kell adni, engedni kell, hogy az emberek beszéljenek, kifejezzék negatív érzéseiket is. Ezért sokat kell imádkozni, hogy az Úr, aki az egyetlen szabadító, adja meg a sebekből való gyógyulás kegyelmét, hogy az emberek előrehaladhassanak. Mélyen megérintett ezekben a napokban, hogy az ukrán nép mekkora elszántsággal, mekkora bátorsággal keresi az újjászületést, a tavaszt, ami a mezőkön, az erdőkben már beköszöntött. Igyekeznek újjáépíteni, eltakarítani a romokat, visszaállítani a dolgokat, nagy lélekkel, nagy bátorsággal. Megérdemlik minden tiszteletünket, minden megbecsülésünket.”

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)