28 új naperőművet építenek országszerte

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. május 18. szerda

Az MVM Zöld Generáció Kft. országszerte 28 naperőművet épít mintegy hétmilliárd forintos beruházással. A projekt nyitórendezvényét Oroszlányban tartották, mivel a 0,5 megawatt (MW) kapacitású egységből ott telepítik a legtöbbet, 15-öt az erőmű zagyterében, vagyis a mezőgazdaságilag nem hasznosítható területén.

Edelman György, a társaság csoportvezetője szerint az erőművek évente 69 ezer gigajoule (GJ) villamos energiát termelhetnek majd, ami több mint nyolcezer háztartás éves villamosenergia-szükségletének fedezésére elegendő, miközben évente 19 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.
A beruházás tervezett összköltsége 6,7 milliárd forint, amelyhez 2,098 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az Európai Unió a Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében.

Tíz településre terjed ki a projekt
Egy-egy erőművi egység egy-másfél hektáros területet foglal el. Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. jellemzően barnamezős beruházásként építi a telepeket, nem hasznosított erőművi területeken, illetve a önkormányzatoktól bérelt ingatlanokon.
Az erőművek a következő tíz településen épülnek meg:
    Berettyóújfalu,
    Dánszentmiklós,
    Dorog,
    Kunszállás,
    Nyírcsaholy,
    Oroszlány (15 egység),
    Pécs (5 egység),
    Pusztaföldvár,
    Sükösd
    és Vésztő.
Az erőművek a tervek szerint a jövő év első felében kezdhetik meg a kereskedelmi üzemet, tervezett élettartamuk 25 év – írja az MTI.
(index.hu)