A cseh elnök és orosz újságírók a háborúról + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. május 10. kedd

A cseh miniszterelnök beszéde az ukrajnai háborúról és arról, hogy mi lehet Putyin célja, illetve két orosz újságíró, aki háborúellenes cikkekkel töltött meg egy háborúpárti újságot... cikkek + ima:

- A visegrádi négyek (V4) országcsoportba tartozó EU-tagállam, Csehország miniszterelnöke kifejtette: küldtünk rakétákat, páncélosokat, mindent, amit csak tudtunk, mert megértettünk valami döntő fontosságút, mégpedig azt, hogy Ukrajna nemcsak a saját népének szabadságáért és túléléséért küzd, hanem a csehek életéért és szabadságáért is. Hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem állítják meg Ukrajnában, a hadserege végül a határainkon terem, először talán a balti államokban, de hamarosan Csehországban is, aztán pedig a német határon. Kiemelte, hogy „Putyin Európa ellen folytat háborút”, méghozzá „már évek óta”. Háborúja „hibrid”, amelyet dezinformációval, kibertámadásokkal, újra és újra hadserege bevetésével folytat.
A cseh elnök szerint az orosz elnök nyíltan el is mondta, mi a célja. Egy másik Európát akar, olyat, mint az 1990-es években, vagyis vissza akarja hozni a NATO-, és az EU-bővítés előtti Európát, amelyben „Oroszország uralja mindazt, amelyet egykor a Szovjetunió”.

- Két orosz újságíró, akik egy népszerű Kreml-barát weboldalnak dolgoznak, hétfő reggel háborúellenes cikkekkel töltötték meg az oldalt. Ritka orosz oldalon, hogy ellenvéleményt fogalmaznak meg orosz újságírók, főleg akkor, amikor Oroszország a Szovjetunió náci Németország felett aratott győzelmét ünnepelte.
A Lenta.ru oldalon megjelent cikkek Vlagyimir Putyin elnököt „szánalmas paranoid diktátornak” nevezték, és azzal vádolták, hogy „a 21. század legvéresebb háborúját” vívja.
Ma meg kellett tennünk. Mindenkit emlékeztetni akartunk arra, amiért nagyapáink valójában harcoltak a szép győzelem napján – a békéért – mondta a 30 éves Egor Poljakov, a két újságíró egyike.
A Kremlben hétfő reggel 11 ezer katona előtt tartott éves beszédében Putyin igyekezett igazolni ukrajnai invázióját, a mostani harcokat a második világháborúban aratott szovjet győzelemhez kötve.
A győzelem napja nem erről szól – mondta Poljakov a Guardiannek adott interjúban.
Hétköznapi emberek halnak meg Ukrajnában, békés nők és gyerekek. A retorikát tekintve, amit láttunk, ez nem ér véget. Nem tudtuk ezt tovább elfogadni. Ez volt az egyetlen helyes dolog, amit tehettünk.
Poljakov, aki a Lenta gazdasági riportereként dolgozik, elmondta, hogy kollégájával, Alekszandra Mirosznyikovával együtt több mint 40 olyan cikket tettek közzé, amelyek kritikusak a Kremllel és annak ukrajnai fellépéseivel szemben. A cikkeket azóta levették, de egy internetes archiválóeszközön keresztül elérhetők.
(index.hu)

Drága Istenünk, te tudod, hogy evilág hatalmasai még több hatalmat, pénzt és befolyást akarnak és kíméletlenül átgázolnak mindenkin céljaik eléréséhez. Te Uram, azonban a kicsinyek és békeszeretők Istene vagy, kérünk, védd meg népedet, hiúsítsd meg a gonoszok terveit, állítsd meg ezt a pokoli háborút és hozd el a békét nekünk és az egész világnak! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...