Kiutasítottak Moszkvából egy mexikói katolikus papot

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 27. szerda

A plébánia hívei szerint az ügy hátterében az állhat, hogy Fernando Vera atya nyíltan felszólalt a háború ellen egy homíliában.

Fernando Vera az Opus Dei személyi prelatúrához tartozik, és hét éve szolgál Oroszországban. A főváros központjában található Szent Péter és Pál-székesegyház igazgatója volt, és a hívek szerint szokásában állt „néven nevezni a dolgokat”.

Kirill Gorbunov atya, a moszkvai Isten Anyja római katolikus főegyházmegye általános helynöke április 21-én közleményben tájékoztatott arról, hogy március 28-án az Orosz Konföderáció Belügyminisztériuma moszkvai főigazgatósága írásban értesítette Fernando Vera papot, mexikói állampolgárt, hogy visszavonták tartózkodási engedélyét, vagyis 15 napon belül el kell hagynia Oroszország területét. A levélben nem indokolták meg a döntést.

Az Aleteia portál kérdésére Gorbunov atya közölte, hogy valótlan az a közösségi médiában terjedő verzió, mely szerint a mexikói papnak 24 órán belül el kellett volna hagynia az országot, és éppen a húsvét előtti napon.

„A főegyházmegye mélységes sajnálatát fejezi ki, amiért Fernando atyának, a moszkvai Péter és Pál Szent Apostolok Egyházközség igazgatójának el kell hagynia az országot – írja a helynök április 21-i közleményében. – Mivel a levél szerint a döntés ellen lehet fellebbezni, és nem zárja ki az Orosz Konföderációba való visszatérést, reméljük, hogy megoldódik a helyzet, és Fernando atya folytatni tudja szolgálatát.”

Gorbunov atya az Aleteiának úgy nyilatkozott, nincsenek információi arról, mit mondott ténylegesen Fernando Vera atya a homíliában, szót ejtett-e az ukrajnai háborúról, illetve a Belügyminisztérium levelében sem szerepelt indoklás.

Az általános helynök elmondta, hogy az oroszországi katolikus püspökök az invázió első napján, február 24-én hangot adtak őszinte megdöbbenésüknek az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus miatt, amely halált és pusztítást hoz, és az egész világ biztonságát fenyegeti, és felszólítottak minden érintett politikust, tegyenek határozott lépéseket a kofliktus lezárására.

Az Opus Dei mexikói irodájának vezetője, Carlos Ruíz nem kívánta kommentálni a történteket, az Aleteia spanyol szerkesztőségével csupán annyit közöltek, „a jelenlegi helyzetben” Fernando Vera atya nem szeretné veszélynek kitenni a többi katolikus papot és misszionáriust, akik a hatalmas orosz terület 300 plébániáján szolgálnak.

Fernando Vera a mexikói Monterreyben született, és mérnökként dolgozott, mielőtt a papság mellett döntött volna. Mexikóvárosban és Guadalajarában szolgált, majd amikor a korábbi moszkvai érsek felkérte az Opus Deit az oroszországi munkára, Fernando atya készségesen vállalta a feladatot.

Mivel Fernando Verának el kellett hagynia az ország területét, a moszkvai érsek, Paolo Pezzi helyettesítette őt a húsvéti liturgiákon – ügyelve rá, milyen nyelvezetet használ a jelenlegi geopolitikai helyzettel kapcsolatban.

Március 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnök kihirdette a törvényt – melynek megszegése akár 15 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható –, amely tiltja a „hamis információk” terjesztését „az orosz állami szervek (és köztük elsősorban a hadsereg) orosz területen kívüli tevékenységéről”. Azonban minden szükséges óvatosság mellett is könnyen esik ma az ember abba a bűnbe, hogy „rágalmazza” az orosz hatóságokat és a hadsereget, ehhez elég mindössze a háború szót használni – mutat rá az Asia News missziós hírportál.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Aleteia.org; Asia News

Magyar Kurír