Ferenc pápa csatlakozott az ENSZ-felhíváshoz: tartsanak húsvéti tűzszünetet Ukrajnában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 22. péntek

Április 24-én ünneplik a húsvétot a Julianus-naptárt követő egyházak. Csatlakozva az ENSZ felhívásához ebből az alkalomból kért a békéhez vezető tűzszünetet virágvasárnap a pápa Ukrajna számára. (Putyin elutasította a javaslatot.)

Április 19-én Antonio Guterres ENSZ-főtitkár Szvjatoszlav Sevcsuk érsekkel, az ukrajnai görögkatolikus egyház vezetőjével egyetértésben felhívást tett közzé: április 24-én, a Julianus-naptár szerinti húsvét alkalmából tartsanak tűzszünetet az ukrán konfliktusban. A Szentszék közleményben tájékoztatott arról, hogy Ferenc pápa és a Szentszék csatlakozik a kezdeményezéshez.

Tudatában annak, hogy Isten előtt semmi nem lehetetlen, az Úrhoz fohászkodnak, hogy a háborús övezetben csapdába esett lakosságot evakuálják, és mielőbb visszaállítsák a békét; továbbá hogy a nemzetek vezetői hallják meg az emberek békekiáltását.

Virágvasárnap a pápa a Szűzanya szavait idézte: „Istennél semmi sem lehetetlen.” (Lk 1,37)

A háború megszüntetése sem lehetetlen, még ha egyelőre nem is látszik a vége. De imádkoznunk kell azért, hogy véget érjen, hiszen a háború mindennap szörnyű mészárlásokat és borzalmas kegyetlenségeket tár fel előttünk, amelyeket civilek ellen követnek el – buzdított Ferenc pápa.

A Szentatya arra emlékeztetett, hogy húsvétkor Jézus Krisztus Urunk győzelmét ünnepeljük a bűn és a halál fölött – nem pedig valaki más fölött vagy valaki más ellen. De ma háború van. Miért akarnak így győzni, a világ módjára? – tette fel a kérdést, hozzátéve: így csak veszíteni lehet.

Miért nem hagyják, hogy Ő győzzön? Krisztus azért hordozta a keresztet, hogy megszabadítson minket a rossz uralmától. Azért halt meg, hogy az élet, a szeretet és a béke uralma jöjjön el. Tegyék le a fegyvereket!”

– kérte Ferenc pápa.

„Kezdődjön meg a húsvéti fegyvernyugvás, de ne azért, hogy újratöltsék a fegyvereket, és ismét harcoljanak, nem! A fegyverszünet vezessen a békéhez, valódi tárgyalásokon keresztül, amelyekben a felek készek némi áldozatra is az emberek java érdekében. Milyen győzelem lesz az, amikor kitűzik a zászlót a romokra? Isten előtt semmi sem lehetetlen. Bízzuk Őrá magunkat, Szűz Mária közbenjárására!” – fohászkodott még virágvasárnap Ferenc pápa, majd a nagypénteki Via Crucis végén is a békéért imádkozott:

Fogj kézen, mint egy Atya, hogy ne távolodjunk el Tőled; térítsd szívedhez lázongó szívünket, hogy megtanuljuk, miként kövessük a béke terveit; vezesd az ellenfeleket, hogy kezet fogjanak egymással, hogy megízleljék a kölcsönös megbocsátást; fegyverezd le a testvér testvér ellen emelt kezét, hogy ahol gyűlölet van, ott kivirágozzon az egyetértés. Add, hogy ne viselkedjünk Krisztus keresztjének ellenségeiként, s így részesedjünk feltámadásod dicsőségében. Aki Veled él és uralkodik, a Szentlélekkel egységben, mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír