Így tért meg a Passióban Barabást játszó színész

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 19. kedd

A Passió már klasszikus filmnek számít, amelyet minden katolikus jól ismer. De ismerted-e a Barabást alakító Pedro Sarubbi lenyűgöző vallomását a megtéréséről? Ez így igaz, a film forgatása alatt Pedro Sarubbi valami elképesztő dolgot élt át, ami közelebb vitte őt Krisztushoz és az Egyházhoz.

A 2005-ös bemutató után a Passió színésze, Pietro Sarubbi elmesélte misztikus élményét.
“Mintha áramütés ért volna!”
“Barabás szerepében Mel Gibson azt kérte, hogy ne nézzek a Jézust alakító Jim Caviezelre egészen addig a jelenetig, amelyben először mutat a kamera minket együtt. „Barabás olyan, mint egy vad kutya – mondta nekem -, de egy adott pillanatban kiskutyává változik: amikor szembe találja magát Isten Fiával, és megtapasztalja a megváltottságot. Azt akarom, hogy a tekinteted olyan legyen, mint amikor valaki először látja Jézust.”
“Úgy tettem, ahogy mondta, és amikor a tekintetünk találkozott, egy furcsa örvénylést éreztem. Olyan volt, mintha valóban magát Jézust látnám. Ilyet még soha nem tapasztaltam egész színészi pályafutásom alatt” – mondta az olasz színész.
Sarubbi elmondta, hogy abban a pillanatban végre megtalálta a régóta vágyott békét.
“Nagy hatással volt rám- mondta a Zenit nevű, spanyol nyelvű nemzetközi információs ügynökségnek. – Úgy éreztem, mintha elektromos áramütés ért volna. Magát Jézust láttam.”
“Amikor rám nézett, a szemében nem volt gyűlölet vagy harag, csak irgalom és szeretet” – ismerte el könyvében, melynek címe: Barabástól Jézusig: Rám nézett és megtértem.
“Nem csak szakmai, hanem mindenekelőtt emberi élmény volt – tette hozzá Sarubbi. – Nem szégyellem kimondani, hogy a forgatás alatt tértem meg. Minden résztvevő színész megváltozott egy kicsit az élmény után, de én sokkal többet tanultam a filmből, mint bármilyen konferencián.”
A színész a megtéréséhez vezető hosszú útról is beszélt.
“Kiterjedt antropológiai kutatásokat végeztem, mint ember és mint színész egyaránt. Oktattak a harcművészetekre… Hat hónapig éltem egy tibeti kolostorban, némasági fogadalmat tettem. Indiában meditációt gyakoroltam. Éltem az Amazonas vidékén. E keresésem végső célját Jézusban találtam meg.”

Fordította: Marek Éva
Forrás: ChurchPop
(katolikus.ma)