Komolyan visszaesett a hazai születésszám

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 19. kedd

Az év első hónapjaiban extrém mélységekben járt a hazai születésszám: a jelenségnek egyelőre a szakemberek is keresik az okát, akik leginkább a koronavírussal, valamint az oltási programmal hozzák összefüggésbe a rendkívül alacsony számokat.

Kapitány Balázs demográfus február végén osztotta meg közösségi oldalán a KSH frissen publikált 2022. januári demográfiai mutatóit. A szakember kiemeli, januárban összesen 6602 gyermek született, ami rendkívül alacsony értéknek számít. Különösen azok után, hogy egy hónapban hétezernél kevesebb gyermek igen ritkán születik Magyarországon (legfeljebb a rövid februárban): januárban az elmúlt évtizedekben soha nem esett 7000 alá a születésszám – emeli ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa.
Ez a mostani érték 10 százalékos csökkenés tavalyhoz, illetve 19 százalékos csökkenés a két évvel ezelőtti januárhoz viszonyítva. Ezek a 2022. januárban született babák 2021 tavaszán fogantak, amikor a koronavírus talán legsúlyosabb hulláma pusztított Magyarországon, ez indokolhatja a visszaesést – magyarázza Kapitány Balázs.
A KSH időközben közzétette a februári adatokat is, miszerint 6068 gyermek született az év második hónapjában, míg tavaly februárban 7161, 2020-ban 7060. Ez ezer körüli visszaesés a születésszámban.
Szabó-Morvai Ágnes, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) tudományos főmunkatársa szerint a termékenységi politikák hatására valóban vannak párok, akik az eredetileg tervezettnél több gyermeket vállalnak, míg mások a tervezett gyermekvállalást előrébb hozzák, hogy mielőbb hozzájussanak az állam biztosította családtámogatásokhoz. Ezek a gyerekek ugyanis abból az időszakból hiányoznak majd, amelyben egyébként, az intézkedés nélkül megszülettek volna.
Tóth G. Csaba közgazdász demográfus, aki szintén a KRTK tudományos munkatársa, az oltások nagyarányú felvételével magyarázza a születésszám visszaesését: a szakember úgy véli, a koronavírus elleni vakcina miatt sokan halasztották el a gyermekvállalást, amelynek aránya hamarosan visszaáll.
Mindeközben a 2021 decemberében megjelent Demográfiai portré Gyermekvállalás fejezetéből kiderül, hogy a családvédelmi akcióterv hatására a korábbi évek születésszám-stagnálása és az enyhe csökkenés után 2019 decemberétől itthon valóban bekövetkezett egy jelentősebb születésszám-növekedés.
Ezt a pozitív demográfiai folyamatot törte meg a pandémia.
2020-ban a teljes termékenységi arányszám 1,55-re emelkedett az előző három évben tapasztalható 1,49-es stagnálásról. A magyar családoknak egyébként továbbra is 2,1 gyermeket kellene vállalniuk, hogy ne fogyjon el a népesség.
(index.hu)