Tömegsírnál és utcán heverő holttestek előtt imádkozott nagypénteken a pápa követe Ukrajnában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 17. vasárnap

Konrad Krajewski bíboros, Ferenc pápa jótékonysági hivatalának vezetője április 15-én, nagypénteken délután a Kijevtől északra fekvő Borodjankában megállt imádkozni – mint egy keresztúton – tömegsírok és az utcán heverő holttestek előtt. Az ukrán fővárosba visszatérőben a bíboros fájdalmának egy rövid üzenetben adott hangot, amelyet a szentszéki sajtószolgálat tett közzé.

„A nunciussal éppen tartunk visszafele Kijevbe, ezekről a világ minden embere számára nehéz helyekről, ahol még mindig sok temetetlen halottat találtunk, és egy sírt, amelyben legalább nyolcvan ember nyugszik, kereszt- és vezetéknév nélkül eltemetve. És hiányoznak a könnyek, hiányoznak a szavak. Hál’Istennek van azonban a hit: a nagyhéten vagyunk, nagypénteken, amikor egyesülni tudunk Jézus személyével, és vele együtt fel tudunk szállni a keresztre, mert nagypéntek után – tudom, tudom – a feltámadás vasárnapja lesz. És talán Ő mindent el fog nekünk magyarázni az Ő szeretetével és mindent meg fog változtatni bennünk is, ezt a keserűséget és ezt a szenvedést, amelyet néhány napja hordozunk, de különösen is ettől a mai naptól fogva.”

*

Konrad Krajewski bíboros, Ferenc pápa jótékonysági hivatalának vezetője április 12-én este Ukrajnába utazott, hogy a nagyhéten a pápa különleges küldötteként a szenvedő ukrán nép mellett álljon. Tervezett programjának a legnagyobb jelentőséggel bíró napja éppen a nagypéntek volt, ahogy Ukrajna apostoli nunciusa, Visvaldas Kulbokas érsek nyilatkozott az Avvenire olasz katolikus napilapnak. „Elmegyünk mindezekre a területekre – mondta az apostoli nuncius –, hogy ott legyünk azokon a helyeken, ahol napról napra nagyon sok ember szenvedett és halt meg, velük tartjuk meg a keresztutat és a nagypénteki liturgiát.”

Forrás: Holy See Press Office

Magyar Kurír
(asz)