Drogbáró börtönéből szerzetesház

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. január 04. kedd

A kolumbiai hatóságoknak talán a világtörténelem legkínosabb egyezségét kellett lenyelniük, amikor Pablo Escobar, a Medellín drogkartell feje kialkudta, hogy saját építésű luxusbörtönében töltse le öt év börtönbüntetését. Cserébe kifizette Kolumbia államadósságát.

A La Catedral, azaz A Katedrális fantázianévvel rendelkező létesítmény igazi palota volt, ahol a drogbáró feltehetően vígan letöltötte volna teljes büntetési idejét, ha közben nem követ el gyilkosságokat a helyszínen. A hatóságok ezért egy sima állami börtönbe akarták átszállítani,de a drogbáró megszökött.
Emberi ésszel felfoghatatlan, mekkora lehetett a kokaincsempészetből élő Escobar vagyona, állítólag fénykorában  naponta 1,5 millió amerikai dollárt is megkereshetett. Ennek fényében nem meglepő, hogy játszi könnyedséggel felhúzta a börtönként aposztrofált palotáját. Stratégiailag is fontos helyszínt választott, méghozzá Envigado hegyvidéki külvárosát, ahol a fontosabb utakra rálátott, és távcsővel még a családját is kémlelni tudta.
A Medellín Klubként vagy Escobar Hotelként is emlegetett épületegyüttest Pablo saját őrei védték. Fürdőszobájában jakuzzi volt, egy hatalmas, kör alakú forgóágyban aludt, a birtokhoz tartozott egy focipálya, egy biliárdasztalokkal, kaszinóval ellátott diszkó, egy edzőterem és egy bár is, nem mellékesen vízesés is csordogált a területen, és még egy helikopter-leszállóhelyet sem volt rest építtetni.

A luxusbörtön feltámadása
Miután megszökött, sokáig elhagyatottan állt a hatalmas birtok kívülről szolid, belülről impozáns épületeivel. A cserepeket, mozdítható fémanyagokat, a tetőt lecsupaszították a vandálok és a drogbáró eldugott vagyonáért ácsingózó kincsvadászok. De az alapanyagok nagy része jó kezekbe került, az Envigado El Salado negyedben sok épület a börtönből származó építőanyagból készült. Az alapokon túl egy idő után már semmi nem maradt.
Ám 2007-ben a már teljesen lepusztított, de még nagyon is használható területre a Benedictina Fraternidad Monastica Santa Gertrudis rend szerzetesei érkeztek. Imádkoztak, tanultak, remeteként elvonulva éltek Pablo Escobar hajdani luxusbörtönének maradványain.
Nem tétlenkedtek, kápolnát és kávézót építettek, míg végül munkásságukra a város is felfigyelt, és átadták nekik a földterületet. Egy menedékházat hoztak létre az Enviagóból származó szegények és nélkülöző idősek számára, és a focipálya helyére parkolót építettek.
A menedékház külsejét színes, Gaudí stílusát idéző mozaikokkal rakták ki, helyi kézművesek gyönyörű festményeket is készítettek  a falakra. Az egykori őrtoronyban pedig egy planetáriumot terveznek létrehozni, melynek építési folyamatai jelenleg is zajlanak, illetve elkészítették a La Catedral múzeumot, ahol a hely történetével ismerkedhetnek meg a látogatók.
A bencés szerzetesek főkolostora a menedékház feletti dombon áll, ami egy egyszerű, germán hatású rönkszerkezetes építmény. Ugyan a birtok teljes területét átalakították, hogy semmi ne emlékeztesse az odalátogatókat a terület véreskezű elődjére, a fő parkolónál látható egy nagy méretű fotó Escobarról, melyen a drogkartell egykori vezére épp a luxusbörtön ablakrácsait fogja.
(femina.hu)