Jézus idején kihalt datolyafélébe leheltek újra életet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. december 29. szerda

Az év egyik tudományos szenzációja volt, hogy tudósoknak, úgy tűnik, sikerült végleg megmenteniük az évszázadok óta kihaltnak hitt judeai datolyapálmát. Ez azért óriási szenzáció, mert Jézus korabeli magokat csíráztattak ki, és kezdtek nevelni, sikerrel, Izraelben.

Ez a nagy szemű, édes datolyaféle évezredeken át alapélelmiszernek számított a Júdeai Királyságban, menedék- és árnyékfaként szolgált, és nem utolsósorban az ország legfontosabb exportterméke volt. Nem véletlen, hogy Júdea legismertebb szimbólumává vált. A római korban 24 m magas és 11 km széles datolyapálma erdők borították be a Jordán folyó völgyét. Délen a Holt-tenger körül, északon a Galileai-tengerig és a Hula-völgy vidékéig mindenfelé gazdagon nőtt. Miatta emelkedett fel az ősi bibliai város, Jerikó is, a gyümölcsöt pedig még a Zsoltárokban is megéneklik, és több ókori pénzérmén is feltűnik.

Idősebb Plinius és Hérodotosz is méltatta leírásaiban a júdeai datolya kiválóságát, finom zamatát, na, és az egyik legkülönlegesebb tulajdonságát: hogy a többi datolyafajtától eltérően hosszan eltartható. Ezért válhatott az akkori világkereskedelem egyik közkedvelt alaptermékévé. Heródes például minden évben küldött belőle a római császárnak.

 

Aztán a középkorban, az ingadozó éghajlat (időszámításunk után 1000-től az éghajlat hidegebbé és párásabbá vált, egészen az 1600-as évekig, amikor is egy évszázados forró és száraz periódus következett) lassanként ellehetetlenítette a vízigényes növény termesztését. Ezt csak siettette és tetézte a mameluk és oszmán uralom pusztítása és a teljesen összeomló agrárgazdaság.

Miután többféle lelőhelyről, többek között Heródes király Holt-tenger melletti várában talált magot is sikerült kicsíráztatni az elmúlt években (szám szerint hatot), megkezdődhet az őshonos fa visszatelepítése. Nemcsak tudományos és szimbolikus értéke van ennek a növénynek, hanem gyógyászati értékét is tanulmányozzák. Az ókorban ugyanis fertőzések kezelésére is széles körben használták, és meg voltak győződve róla, hogy vágykeltőként a judeai datolya a hosszú élet egyik titka.

(index.hu)