Román ortodox templom épül Dubajban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. december 27. hétfő

Ortodox templomot épít Dubajban a román görögkeleti egyház. Daniel pátriárka tájékoztatása szerint a tervet már befejezte egy bukaresti építészcsoport, a templom a megszokottnál alacsonyabb, de gyönyörű lesz.

Dubajban körülbelül tízezer román él, túlnyomó többségük vendégmunkás, 2007 óta pedig Románia papot is küldött, hogy ellássa a hittestvérei lelki szolgálatát – írja a Magyar Nemzet.
Az Egyesült Arab Emírségekben újdonságnak számít a román ortodox egyház templomépítési terve, Európa nyugati részén ugyanakkor már számos országban emeltek templomot az ott élő románoknak.
Spanyolországba és Olaszországba küldenek a legnagyobb létszámban papokat Romániából, hogy a több milliós létszámú román diaszpóra számára egyházközösségeket szervezzenek és rendszeresen misézzenek. Tavaly a valenciai katolikus püspökség megegyezett a Romániából elszármazottakkal, illetve onnan érkező vendégmunkásokat összefogó görögkeleti plébániával abban, hogy ötven éves használatra átadja a románoknak a város Mislata negyedében lévő, XV. században épült templomot.
A Basilica.ro portál szerint jelenleg Románia határain kívül négy érsekség és tíz püspökség tartozik a román patriarchátus fennhatósága alá. Ezekben az egyházmegyékben közel másfél ezer plébánia működik, amelyek szolgálatát ezerkétszáz román pap látja el.
(index.hu)