Az evangélikus elnök-püspök bocsánatot kért

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. december 25. szombat

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Fabiny Tamás szerint súlyos hiba egy mondat a Magyarországi egyházak közös nyilatkozatában, amit a házasság, a család és az emberi méltóság védelmében írtak.

A zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja – áll a december elején megjelent iratban, amit a Magyarországi Evangélikus Egyház mellett 13 másik egyház és hitközség is aláírt. Utóbb Heisler András, a Mazsihisz vezetője elnézést kért az idézett mondatért, és közölte: Hitünk szerint az emberi lény méltósága feltétel nélküli. A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük.
A valaszonline.hu interjút készített Fabiny Tamás evangélikus püspökkel, aki szintén úgy gondolja, súlyos hiba az emberi méltóság alapjáról szóló mondat. A kérdésre, hogy akkor miért írták alá a nyilatkozatot, a következő választ adta: Tisztázzuk egyszer és mindenkorra: az a szöveg, amit mi a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről aláírtunk, nem tartalmazta ezt a mondatot. Papírunk is van erről. Az egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára ugyanis vissza is küldte, hogy ez az a szöveg, amit a tagegyházak elfogadtak, és abban ilyen mondat nem volt. Kaptunk még emellett több emailt, tehát később megküldték az új szövegváltozatot, de a kapkodó szervezés miatt azt már nem láttuk.
De akkor miért nem vonják vissza az aláírást? Fabiny Tamás szerint nem klubról van szó, amiből ki lehet lépni, és félreértések, szövegváltozatok ide vagy oda, mindez megtörtént.
A szöveg kiment, de nem akarunk több demonstratív lépést. Helyette szeretném egyértelművé tenni, hogy aki nem családban él, ugyanúgy Isten teremtménye, és a méltósága ebből a teremtett létből adódik. Már korábban is leírtam: személyes szeretetemről biztosítok mindenkit, aki megalázónak érzi a közlemény megfogalmazását – fogalmazott az evangélikus püspök a valaszonline.hu interjújában. Azt is hozzátette:
Most bocsánatot kérek mindazoktól, akiket ez a rossz mondat megsebzett, megbántott.
Arra a kritikára, hogy ez az irat valójában „politikai hűségnyilatkozat”, Fabiny Tamás azt mondta, biztosan vannak olyanok az egyháztagok között, akik így tekintenek rá, ő azonban nem. Ugyanakkor azt is gondolja, hogy az egyházaknak elsősorban egyházi témákkal kellene foglalkozni, és „nem szabad feszítő politikai kérdésekbe belemenni”.
(index.hu)