Orosz eredetű internetes botfarm, húszezer hamis fiókkal

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. december 19. vasárnap

Az ukrán rendvédelmi szervek lelepleztek az ország déli részén lévő Herszon megyében egy több mint húszezer hamis fiókkal rendelkező internetes botfarmot, amelyet az orosz titkosszolgálatok megrendelésére építettek ki – jelentette csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A hivatalos honlapon kiadott közlemény szerint a kiberbűnözők speciális információs műveleteket hajtottak végre annak érdekében, hogy zavart keltsenek Ukrajna társadalmi-politikai életében.

 "Felforgató tevékenység céljából több mint 20 ezer hamis fiókot hoztak létre a közösségi hálózatokon, fórumokon és népszerű üzenetküldő portálokon. Névtelen profilokon keresztül dezinformációkat terjesztettek az ország belső helyzetéről. Ezenfelül az elkövetők a régióban lévő infrastrukturális létesítmények elleni bombariadókról küldtek szét hamis üzeneteket" – közölte az SZBU.
A nyomozás során kiderült, hogy több helyi lakos is részt vett a botfarm működtetésében. A szükséges berendezéseket a lakóhelyükön telepítették, és speciális telekommunikációs eszközöket használtak fiókjaik álcázására. Orosz "kurátoraiktól" Ukrajnában betiltott oroszországi fizetési rendszereken keresztül kapták meg a pénzt munkájukért.
A házkutatások során a rendfenntartók több mint háromezer SIM-kártyát, valamint illegális cselekményekre utaló jeleket tartalmazó számítógépes berendezést találtak.
A büntetőeljárás keretében a megfelelő igazságügyi szakértői vizsgálatok, a kihallgatások és a bűncselekmény elkövetésében érintett valamennyi személy büntetőjogi felelősségre vonását célzó egyéb nyomozati cselekmények jelenleg még folyamatban vannak – fűzte hozzá a biztonsági szolgálat.
(via MTI, index.hu)