Juan Diego boldoggá avatásakor ébredt fel a kómából a drogfüggő fiatal

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. december 10. péntek

Juan Diego Cuauhtlatoatzin (ejtsd: kuátlátoácin) szentté avatását az a csoda tette lehetővé, amely egy drogfüggő fiatal életét mentette meg. Az indián származású szentet mindig is nagy szeretet övezte Mexikóban, hiszen neki jelent meg először a Guadalupei Szűz.

December 9-én emlékezik meg a világegyház Szent Juan Diegóról. Az első amerikai indián szentet 2002. július 31-én kanonizálta II. János Pál pápa – az ehhez szükséges csoda 1990-ben történt Mexikóban.

A huszonéves Juan José Barragán Silva öt éve élt súlyos kábítószerfüggésben; pszichiátriai kezelés alatt állt. Marijuanát fogyasztott és a gyógyszerét is bevette 1990. május 3-án is, nem sokkal később rohamot kapott, édesanyja jelenlétében egy kést döfött magába, aztán kiment a második emeleti erkélyre, hogy onnan aláveti magát.

Édesanyja próbálta a lábainál fogva megtartani, de kiszabadult a szorításából, és fejjel lefelé lezuhant. Mentő száguldott vele a kórházba; a diagnózis súlyos gerincsérülést, nyaki és koponyasérülést állapított meg; menthetetlennek ítélték. A fiú kómába esett, amiből azonban váratlanul felébredt három nap múlva, május 6-án.

Az orvosok egyöntetűen azt mondták: tudományos szempontból megmagyarázhatatlan a gyógyulása. A fiú tíz méterről zuhant fejjel lefelé, 70 fokos szögben csapódott bele a betonba. A zuhanásba bele kellett volna halnia, vagy legalábbis egész életére mozgáskorlátozottá kellett volna válnia. Egy elismert neurológus, J. H. Hernández Illescas és két kollégája is hihetetlennek nevezték az esetet, amilyenről még soha nem hallottak. A fiatalember mintegy egy héttel később elhagyhatta a kórházat.

Mi is történt? Barragán édesanyja, Esperanza (a neve jelentése: remény), miközben fia súlyos sérüléseivel kómában feküdt, arra gondolt, a pápa hamarosan boldoggá avatja Juan Diegót. Az ő közbenjárásáért fohászkodott hát:

Adj bizonyságot, Juan Dieguito, hogy tényleg szent vagy… mentsd meg a fiamat! Te pedig, Anyám, hallgasd meg Juan Diego kérését!”

Juan José Barragán csodálatos felébredése 1990. május 6-án időben tökéletesen egybeesett azzal, amikor II. János Pál a mexikói Guadalupei Boldogasszony-székesegyházban boldoggá avatta Juan Diegót. Bár a csodát egyöntetűen elfogadták, a kanonizációs folyamatot mégis sok tényező hátráltatta, így végül II. János Pál csak tizenegy év múlva, 2001. december 20-án hagyhatta jóvá a dekrétumot.

Forrás: Zenit.org; Aleteia.org; ElUniversal.com.mx

Fotó: Lawrence OP/Flickr

Magyar Kurír
(vn)