Magyar alkoholizmus, és egyéb függőségek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. november 29. hétfő

A tömény alkohol dominál a fiatalok körében, ami sokkal kiszámíthatatlanabb – mondta Zacher Gábor toxikológus, a Szétcsúszva program tanácsadója, a hatvani kórház főorvosa. A Szétcsúszva program felmérése szerint a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már életében alkoholt olyan mennyiségben, aminek jelentős élettani hatásai lehetnek.

A több mint 40 százalékos töményfogyasztás elgondolkodtató, de persze világos: kis mennyiség, hamar beüt – mondta Zacher Gábor, aki szerint a fiataloknál a rendszeres alkoholfogyasztás nem olyan, mint a felnőtteknél. A gyerekeknél ugyanis heti rendszerességről beszélünk, míg a felnőtt alkoholisták naponta isznak.
- Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum, hiszen a magyar pálinka hungarikum, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget, miközben több mint nyolcszázezer alkoholbeteg van Magyarországon – mutatott rá Zacher Gábor. Ennek ellenére Magyarországnak nincsen alkohollal kapcsolatos stratégiája, sőt a kábítószer-stratégia is lassan egy éve lejárt, és nyoma sincs annak, hogy új országos stratégia készülne – tette hozzá a szakember, akivel az Infostart készített interjút.
- Az uniós országok közül a fiatalok alkoholfogyasztása szempontjából a dán 16 évesek leitták a magyar fiúkat Európa első helyéről, a lányok negyedikek. Az uniós országokban azért az élbolyban vagyunk – ismertette a toxikológus. Hozzátette: az emberek eközben a kábítószer-fogyasztást tartják veszélyesebb jelenségnek, miközben körülbelül húszezer kábítószerfüggő van Magyarországon.
Ismertette, hogy emellett az országban van
    25 ezer orrcseppfüggő,
    150 ezer altató- és nyugtatófüggő,
    180 ezer hashajtófüggő,
    300 ezer szerencsejátékfüggő és
    800 ezer alkoholfüggő.
És akkor még nem beszéltünk az online világ függéséről, ami több millió embert érint – fűzte hozzá Zacher Gábor.
(index.hu)