Oroszország egyik legkomolyabb keresztény tudósa a jógázásról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. november 27. szombat

Alexander Dvorkin, az Orosz Ortodox Egyház egyetemének professzora, prominens keresztény tudós a moszkvai Znak-nak nyilatkozott arról, hogy milyen kapcsolat áll fenn a hindu filozófia és a jógázás között. A professzor figyelmeztette a "fitnesz-rajongókat" arra, hogy a jógázás fizikai és spirituális károkat is okozhat annak gyakorlóiban. Mint fogalmazott, a hívők számára ez különösen veszélyes.

Dvorkin elmondása szerint a hindu vallás lényege a "lélek örökös újjászületése új testekben", miközben a karma, és a fájdalom az életek során felhalmozódik. "Törvényszerű a szenvedés sokszorozódása, mert minden alkalommal több lesz a megélt fájdalom és a tragédia. Az egyetlen kiút ebből az ördögi körből, ha az ember örökre meghal, tehát sose szülessen újjá." - fogalmazott.
Hozzátette, a jóga ezt testesíti meg, "a jóga a halál művészete".
Álláspontja szerint a keresztény hit ezzel pont ellentétes, éppen Jézus feltámadása miatt.
"Ezért is lehetetlen egy keresztény számára, hogy jógázzon" - szögezte le. Azt is hozzátette, hogy orvosok sora véli úgy, hogy a jógában alkalmazott nyújtások, mozdulatok nem igazán hasznosak az ember számára.
A Yogi Times állítása szerint több mint 300 millió ember gyakorolja a jógázást, az Egyesült Államokban a negyedik legdinamikusabban fejlődő iparág volt 2016-ban a jóga.
(RT, hetek.hu)