Dávid királyságának építészetéről

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. november 25. csütörtök

Madeleine Mumcuoglu és Yosef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régészei a Júdai Királyság 3 ezer éves épületeit vizsgálták – számol be a The Jerusalem Post. A szakértők olyan díszeket és vonásokat mutattak ki, amelyek az időszámítás előtti 10-6. században a térség királyi építészetét jellemezték.

A korabeli Levante területén az évek során olyan uralkodói komplexumok kerültek elő, amelyekhez süllyesztett ajtók, voluta oszlopfők, vágott köves falazatok, ablakokhoz tartozó korlátok, illetve díszes alapzatok készültek. Garfinkelék az építészeti jellemzők révén igazolták a Bibliát, mely szerint Dávid és Salamon korában Júda már királyság volt. Az elképzelést az elmúlt években többen igyekeztek megcáfolni.
A régészek között komoly vita alakult ki arról, hogy mit is tudunk az időszámítás előtti 10. századi Júdai Királyságról. Garfinkel szerint a fő problémát Jeruzsálem jelenti: az ember azt várná, hogy az állam központjában korabeli palotákat és templomokat találni, eddig azonban nem fedeztek fel ilyen komplexumokat.
A bizonyíték hiányára több magyarázat is van, a 10-6. század között például komolyan átalakult a város az újabb építkezések miatt. Többen mégis arra jutottak, hogy az uralkodói épületek hiánya a korabeli királyság cáfolata.
A szakemberek most a 2007-ben felfedezett Hirbet Kaifeh ősi erődvárosát vizsgálták, amely Jeruzsálemtől mintegy 30 kilométerre fekszik. A település az időszámítás előtt 10. századra, Dávid és Salamon korára datálható.
A kutatók az építészeti elemeket vetették össze más lelőhelyek jellegzetességeivel. Garfinkelék a királyi építészet hat egyediségét mutatták ki, több példa ráadásul a legkorábbi volt a térségben. A korszakban az emberek az építészet révén is igyekeztek kifejezni a hierarchiát, a friss eredmények így azt igazolják, hogy az időszámítás előtti 10. században a régióban már létezett a királyság.
(ng.24.hu)