Kiterjedt adatgyűjtés fiatalkorúakról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. november 21. vasárnap

Egy új jelentés szerint a Facebook és az Instagram platformok is gyűjtik a 18 évnél fiatalabb felhasználók adatait olyan szoftverek segítségével, amik követik és rögzítik a webes böngészési aktivitásaikat - írta meg a The Guardian.

A platformok anyacége, a Meta júliusban jelentette be, hogy csak három kategória szerint engedi célozni a hirdetőket kiskorúakra: kor, nem és tartózkodási hely alapján. Korábban volt lehetőség érdeklődési kör szerinti targetálásra is. A Global Action Plan, a Reset Australia és a Fairplay szervezetek közös vizsgálata szerint azonban a Facebook és az Instagram továbbra is használja a webes böngészéseket figyelő megoldásokat a kiskorúaknál, hogy hirdetésekkel bombázza őket. Ez pedig túlmegy a nem, kor és tartózkodási hely hármas kategóriáján.

A kutatók három kamuprofilt hoztak létre: egy 13 éves, valamint két 16 éves fiatalét. Ezeken keresztül kérték le, hogy a platformok milyen adatokat gyűjtöttek róluk, miközben böngésztek a neten. A vizsgálatok alapján a Facebook a megnyitott lapokról is gyűjthet be információt, így azt is tudhatja, hogy adott netező kiskorú mire kattintott az oldalon, mi érdekelte, milyen termékeket vásárolt. Ilyen típusú adatokra pedig alapvetően nem lenne szüksége a cégnek más célból, csak ha nem hirdetésekhez.

A szervezetek ezért nyílt levelet intéztek Mark Zuckerberghez, a Meta vezetőjéhez, amit 44 érdekvédelmi szervezet írt már alá. Ebben arra kérik a Metát, hogy fejezzék be a fiatalokról való kiterjedt adatgyűjtést minden platformon.

(24.hu)