Hogy változik a járványtagadók élethelyzete?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. október 24. vasárnap

A Cambridge Egyetem megvizsgálta, hogy a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletekben való hit befolyásolja-e a megbetegedés esélyét. Az is kiderült, hogy a járványtagadók, milyen társadalmi következményekkel nézhetnek szembe.

Az egyetem Hollandiában végett kutatást még 2020-ban, közel 5 750 ember bevonásával. Arra voltak kíváncsiak, hogy a járvány korai szakaszában az összeesküvésekben való hit összefüggésben van-e a későbbi megbetegedéssel.
Ez az első komolyabb kutatás, amely nem csak az emberek várható viselkedését vizsgálta annak tükrében, hogy hisznek-e a járványban vagy sem, hanem megnézték, hogy miként változik az egészségük, romlanak-e az életkörülményeik 2020 áprilisa és decembere között.
Az eredmények szerint igen: a valóság elutasítása rontja mind az egészségi állapotot, mind az anyagi helyzetet, mind pedig a szociális kapcsolatokat.
A magyarázat egyszerű: aki alternatív valóságban él, az kevésbé veszi komolyan a tilalmakat vagy az egészségügyi szakemberek intelmeit. A kutatás kimutatta, hogy ezek az emberek gyakran fogadtak nagyobb számú látogatót otthonukban vagy látogattak meg zsúfolt bárokat, éttermeket. Emellett nem viselték olyan fegyelmezetten a maszkokat, mint a járványt komolyan vevők.

Ez nem minden
Az összeesküvés-elméletekben hívőkkel többen megszakították kapcsolatukat, vagy legalábbis ritkították a találkozásokat.
A egyetem kimutatta, hogy azok, akik nem hisznek az összeesküvés-elméletekben nagyobb eséllyel utasítják el a hívőket, mint fordítva.
A konspirációkban való hit megbélyegző, csökkent az ilyen emberek társadalmi támogatottsága. Ez pedig bizonyítottan hozzájárult az emberek anyagi helyzetének romlásához, sőt ahhoz is, hogy körükben nagyobb volt az állásukat elvesztők aránya, mint azoknál, akik hisznek a járvány létezésében.
(Szász Péter, napi.hu)