Elismerték a közbenjárására történt csodás gyógyulást, hamarosan boldoggá avatják I. János Pált

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. október 14. csütörtök

Ferenc pápa boldoggáavatási dekrétumokat hagyott jóvá október 13-án. Mások mellett elismerést nyert, hogy egy hároméves, az enkefalopátia (agyi működészavar) súlyos formájában szenvedő kislány I. János Pál, a mindössze harminchárom napig regnáló pápa közbenjárására gyógyult meg.

Súlyos, akut gyulladásos enkefalopátia, súlyos, rosszindulatú epilepszia, szeptikus sokk – ez volt a kislány kórképe. A csodás gyógyulás 2011. július 23-án történt Buenos Airesben.

A Szentek Ügyeinek Kongregációja így foglalta össze az esetet: „A kislány tizenegy éves volt, amikor 2011. március 20-án erős fejfájásra panaszkodott, ami nem múlt el, március 27-én pedig belázasodott, hányt, viselkedési- és beszédzavarai lettek. Sürgősen kórházba szállították Paranába. A vizsgálatok és kezelések után felállították a diagnózist: akut módon eluralkodó epilepsziás enkefalopátia, ismeretlen kóreredetű, nem csillapítható epilepsziás állapot”. Súlyos volt a kórkép, naponta számos epilepsziás rohama volt a kislánynak, lélegeztetőgépre kellett tenni. Mivel nem történt javulás, a gyermeket 2011. május 26-án kritikus állapotban a Buenos Aires-i kórház intenzív osztályára szállították. Július 22-én tovább romlott az állapota, tüdőgyulladásból eredően a szeptikus sokk állapotába került. A kezelőorvosok összehívták a családtagokat, hogy felkészítsék őket a hamarosan bekövetkező halálra. Július 23-án váratlanul gyors javulás következett be, a szeptikus sokk gyors javulásnak indult, majd stabilizálódott a gyermek vérkeringése és légzése. Augusztus 8-án levették a lélegeztetőgépről. Augusztus 25-én megállapították, hogy az epilepsziás állapot megszűnt, szeptember 5-én hazaengedték a beteget, előírva a megfelelő gyógyszeres kezelést és a rehabilitációt. A kislány testi és lelki-kognitív-viselkedési szempontból is teljesen önellátó lett.

Annak a plébániának a plébánosa javasolta, hogy imádkozzanak I. János Pál közbenjárásáért, amelyhez a kórház tartozott. Odament a kislány betegágyához és azt javasolta édesanyjának, hogy kérjék együtt Isten Szolgája Albino Luciani közbenjárását, akit ő nagyon tisztel. Az esetet vizsgáló teológiai bizottság meggyőződött róla, hogy ok-okozati viszony volt I. János Pál segítségül hívása, a kórkép javulása és a kislány gyógyulása között.

I. János Pál, „a mosolygós pápa" hősies erényeit 2017. november 9-én ismerte el az Egyház, ezzel a csodával pedig megnyílt az út a boldoggá avatás felé.

„Isten népe mindig meg volt győződve arról, hogy ez az ember, aki korai halála miatt csupán harminchárom napig volt pápa, megérdemli, hogy a szentség dicsőségébe emeljék. Még az eljárás egyházmegyei szakaszának elindítása előtt 125 ezer aláírást hoztak Bellunóba: az egész világról kérték, hogy Albino Lucianit szentként tisztelhessük… Csak egy hónapig volt pápa, de alázatossága, egyszerűsége miatt az a pár nap elég volt, hogy a reménység szelét hozza el” – mondta még 2015-ben Giorgio Lise, az egyházmegyei eljárás viceposztulátora.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire

Fotó: Vatican News, Famiglia Cristiana

Magyar Kurír