A Google a klímaváltozást tagadók ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. október 10. vasárnap

A Youtube oltásellenesekkel kapcsolatos tiltásai után a klímaváltozást tagadók kerülnek feketelistára, ezúttal a Google-nél: a keresőóriás nem engedi, hogy hirdetésekből pénzt keressenek, ha ilyen témákat népszerűsítenek, és ilyen tartalmakat töltenek fel – írja az IFL Science.

A Google közleményében kifejtette: nem teszi lehetővé, hogy olyan tartalmak mellett jelenjenek meg hirdetések, amelyek ellentmondanak a „jól megalapozott tudományos konszenzusnak az éghajlatváltozás létezésével és okaival kapcsolatban”.
„Ez magában foglalja a klímaváltozásra csalásként vagy átverésként hivatkozó tartalmakat, állításokat, amelyek tagadják, hogy a hosszú távú trendek azt mutatják: globális felmelegedést élünk át, és azokat az állításokat, amelyek tagadják, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása vagy az emberi tevékenység hozzájárulna az éghajlatváltozáshoz”- írja a Google.
A változás a jövő hónapban lép majd érvénybe.
A Google illetékesei elmondták: azután jutottak erre a döntésre, hogy számos kutatóval és döntéshozóval konzultáltak, többek között az ENSZ és az IPCC szakértőivel is.
Bár az intézkedés mindenképpen szerencsés, úgy tűnik, hogy a Google nemcsak azért hozta meg a döntést, mert szeretne a klímaváltozás tagadói ellen harcolni: a keresőóriás nagyobb hirdetési ügyfelei közül néhányan aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a reklámjaik párhuzamosan futhatnak, és így összefüggésbe hozhatók a klímatagadók tartalmaival.
(24.hu)