Tömegesen mérgezték a védett madarakat Pest megyében

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. augusztus 18. szerda

Augusztus 9-én hét, 13-án pedig 40 madár tetemére bukkantak a Tura és Hatvan közötti mezőgazdasági területen - írja a police.hu. Az elpusztult állatok közelében húsdarabokat is találtak, ezeket jelenleg a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi toxikológusa vizsgálja. A rendőrség szerint egyelőre nem tudni, hogy a hús tartalmaz-e mérget.

Az érintett területeket a rendőrség a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival közös járőrszolgálattal ellenőrzi. A tanúkutatás, az adatgyűjtés, illetve az elérhető információk elemzése jelenleg is zajlik.
A Gödöllői Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt. A hatóságok kérik, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán vagy a 112 központi segélyhívón.
Az elpusztult állatok 96 százaléka védett volt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél (MME) úgy vélik, hogy mérgezésről van szó. A szervezet méreg- és tetemkereső kutyás egysége a nemzeti park őrszolgálatával, illetve önkéntesekkel múlt héten 101 mérgezett csalétket azonosított.
Az MME szerint az eset minden idők legsúlyosabb szándékos hazai mérgezéses bűncselekménye.
A mérgezés helyi ökológiai katasztrófát is előidézhetett volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak azonnal. A helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult példányok tünetei alapján az elkövetők erős idegmérget használtak. A kihelyezett csalétkek nemcsak a természetre, hanem az emberekre is veszélyesek lehetnek.
Úgy tűnik, az elkövetők teljesen ki akarták irtani a ragadozó fajokat a területről. Az elpusztult 44 védett barna rétihéja, egy egerészölyv, két erdei pityer, egy fokozottan védett barna kánya és két róka mellett egy még életben lévő, fokozottan védett hamvas rétihéját is találtak. A gyors állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült stabilizálni az egyed állapotát, de továbbra is kezelés alatt áll, és kérdéses, hogy fel fog-e épülni.
(24.hu)