Nagy bajban van Iványi Gáborék iskolája

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. augusztus 12. csütörtök

Iványi Gábor egyházának szegedi iskolája már korábban adóslistára került, most a végrehajtók épp csak a táblát el nem vitték.

A Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) szegedi intézménye már tavasszal felkerült az adósok listájára, a közösség elnökének, Iványi Gábornak a közleménye szerint a napokban az adóhatóság már rá is tette volna a kezét az értékesíthető ingóságokra, ha lettek volna ilyenek. Csakhogy ilyet nem találtak, mert a táblák, a padok, nem értékesíthetők a helyszínre érkező hivatalnokok megítélése szerint. Legalábbis ez derül ki Iványi Gábor közleményéből.
A MET a kormány támogatása híján évről-évre egyre nehezebb helyzetbe kerül, miközben állami feladatokat is ellát, és intézményeiben főként szociálisan rászoruló családoknak nyújtanak segítséget, akár oktatásról, akár más ellátásról van szó. Tavaly augusztusban a normatíván felül járó támogatás felét, az idén júniusban már a teljes összeget vonták el az általuk fenntartott intézményektől, és ahogy azt Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár közölte a Testvérközösséggel, köznevelési szerződést sem kötnek velük a következő tanévre.
A folyamatos elvonások következtében fizetési nehézségekkel küzdöttek a MET által fenntartott intézmények, a szegedi intézmény székhelyével még az adóslistára is felkerültek tavasszal, 250 millió forinttal jegyezte a NAV az iskolát. A hvg.hu akkor megkereste a MET elnökét, Iványi Gábor akkor bízott abban, hogy a járulék megfizetését pótolni tudják.
Most olyan tartalmú levelet kellett kiküldeniük az intézményvezetőknek, hogy a több százmilliós összeget már zárolta a NAV, annak felét, 127 millió forintot le is emelték a számlájukról. Ennek következtében augusztus 10-én, a fizetési napon a dolgozók bérének csak egy részét tudták elutalni, a második részletet későbbre ígérték, de pontos időt nem jelöltek meg erre. A kialakult helyzet ellenére kitartanak, és türelmet kérnek a kollégáktól. Mindez szintén az intézményvezetőknek kiküldött levelekből derül ki.
Ezekben Iványi Gábor emlékeztetett arra is, hogy az egyházuk el nem ismerése okán elindított és megnyert strasbourgi per után ugyan a kormány megfizette az általa elismert összeget, de ezzel 2016-ig tudták pótolni a kormányzati döntés miatt kiesett támogatást. Azóta annyi változás történt, hogy a Testvérközösség visszakapta az adószámát, amivel az lehetővé vált, hogy az adójuk egy százalékát legalább utalhassák nekik a támogatók. Az MET intézményei azonban továbbra is nehézségekkel küzdenek, a tavalyi és az idei kormányzati döntések pedig a teljes ellehetetlenítés szándékát sugallják. Májusban, miután az adóslistára felkerült a szegedi intézmény, megkerestük Iványi Gábort azzal, hogy mit terveznek a pénzügyi helyzetük tükrében. Ahogy írtuk, akkor még bízott abban a MET elnök, hogy sikerül legalább a béreket kifizetniük teljes egészében, ahogy a korábbi nehézségeket is leküzdötték.
„Nem akarok úgy tenni, hogy egy törvényesen működő állammal szemben volnának nekünk magyarázkodásra okot adó ügyeink, hogy nem fizettünk gázszámlát, gázt fizetni kell. Hát azért nem fizetünk, mert a költségvetésünknek elvették a negyven százalékát, majdnem a felét. Az, hogy valahogy 10 évig, alkudozva, hol fizetve, hol nem fizetve lábon tudtunk maradni, hogy elvergődtünk idáig, hogy nem kellett intézményeket bezárni, az egy csoda. A lógyógyfürdő előbbre való, mint a szegények kenyere” – nyilatkozta akkor Iványi Gábor, és akkor a helyzetet sem szívesen részletezte, mivel még volt esély arra, hogy valahogy sikerül túljutniuk a nehézségeken.
„Eddig megpróbáltam belső levelezéssel elintézni, mert nem akartuk, hogy elbizonytalanítsuk a dolgozókat. Nem titok, de mérlegelni kell. Az egyháznak dolga, hogy szolgáljon, és az is, hogy minden kontrollnak alávesse magát. A tisztességes tájékoztatástól én leszek az utolsó, aki kitér. De nagyon nehéz tisztességtelen közegben. Rosszabb helyzetben vagyunk, mint az azeri baltás gyilkos. Ide jutottunk 30 évvel a rendszerváltás után, hogy az életünkért kell küzdenünk” – magyarázta akkor Iványi Gábor, hogy miért nem közölte korábban, hogy bajban vannak az adók megfizetése miatt. Most, tapasztalva a hatóságok könyörtelen hozzáállását, úgy tűnik, hogy kénytelen volt a nyilvánosság elé állni.
Az ezt megelőző években is a fentiek miatt voltak nehézségeik, de akkor túljutottak a buktatókon, Iványi Gábor fizetését is csak akkor utalták már el, amikor minden intézményben megkapták a munkatársak a bérüket. A szegedi dolgozók után meg nem fizetett járulékok az utolsó cseppet jelenthetik a pohárban, ami az elvont támogatások következtében történt meg. A 250 millió forint zárolása, és ennek a felének a számláról való leemelése jelenthetett most olyan pénzügyi zavart, ami miatt a fizetések egy részét tudja elutalni a fenntartó. Iványi a májusi beszélgetéskor is azt hangsúlyozta, hogy a kormány az egyházukkal az első pillanattól kezdve ellenségesen bánik, és törekszik a teljes ellehetetlenítésükre, miközben mindegyik szociális és közoktatási intézményükben pont a legkiszolgáltatottabb társadalmi réteghez tartozó családokat szolgálják ki. A közleményt augusztus 11-én tette közzé honlapján a MET, ahogy abban szerepel, a levelet az előző napon küldték meg az intézmények vezetőinek.
(hvg.hu)