Már hazánkban is arcfelismerő rendszert működtet a nagy testvér

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. június 10. csütörtök

A "közbiztonság javítása érdekében" arcfelismerő rendszerrel teszik hatékonyabbá a siófoki Petőfi sétány térfigyelő kamerarendszerét: „Jelenleg 39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera felszerelésével immár egy országosan is egyedülálló rendszer alapjait tettük le. (…) A kameráink egyebek mellett arcfelismerő rendszerrel rendelkeznek.

Ez praktikus azt jelenti, hogy ha az operátor személyzet kiszúr egy zsebtolvajlást, vagy akár verekedést, az ott rögzített arcot a rendszer kamerái a tömegben keresik, felismerik, ezzel az elfogást a biztonsági személyzet, illetve a rendőrség számára nagyon gyorsan lehetővé teszik” – írja a polgármester.
A megfigyelőrendszert a részben a kínai állam tulajdonában álló Dahua Technology építi ki, amely szerepet vállalt a kínai állam ujgurok elleni kampányában is. A második legnagyobb kínai biztonságikamera-gyártó cég emiatt egyike lett annak a 28 kínai cégnek, amelyeket 2019 októberében a Trump-kormány tiltólistára tett.
A Dahuának két komoly botránya is volt, hekkerek 2016-ban és 2017-ben is hozzáférést nyertek a cég kamerarendszereihez, 2017-ben a Nemzeti Kibervédelmi Intézet is kiadott egy figyelmeztetést a termékeikre. Idén márciusban az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) „elfogadhatatlan nemzetbiztonsági kockázatnak” minősítette a cég szolgáltatásait és eszközeit, a napokban pedig az elektronikai és fizikai biztonsági rendszereket szolgáltatók amerikai érdekképviselete, a Security Industry Association zárta ki a szervezet etikai szabályait megsértő Dahuát.
(telex.hu)