Világi bíróság előtt felelhetnek tetteikért az egyház magas rangú tagjai

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. április 30. péntek

Eltörölte a katolikus egyház tagjainak azt a kiváltságát Ferenc pápa, aminek értelmében eddig  kizárólag egyházi bíróságok törhettek pálcát a püspökök és bíborosok feje felett. Az egyházfő egy, azonnali hatállyal bevezetett jogszabály-módosítással lehetővé tette, hogy az említett egyházi méltóságok ügyeiben világi bírák is eljárhassanak.

A változás olyan bíborosokra és püspökökre vonatkozik, akiket általános bűncselekmények, nem egyházi törvények megsértése miatt állítanak bíróság elé – jelentette az MTI.
Eddig az egyház magas rangú tagjainak esetében külön, bíborosok alkotta egyházi bíróság vagy maga az egyházfő határozott.
Ezentúl világi bírák alkotta vatikáni bíróság határoz első-, másod- és harmadfokú eljárás keretében.
Persze ez nem azt jelenti, hogy a Vatikánban rögvest bevezetik a világi igazságszolgáltatási rendszert, a pápa továbbra is fontos jogköröket gyakorol. Az érintettek világi bíróság elé állításához az egyházfőnek kell döntenie, kivétel ez alól, ha egyházi törvényt sértenek, ilyen esetben a kánonjog szerint kell eljárni.
Az olasz sajtóban forradalminak nevezték a jogi lépést, már csak azért is, mert a vatikáni bíróság üléseit a sajtó is követheti, szemben a zárt ajtók mögötti bíborosi testületével.
Mától nem fogadhatnak el 40 euró (nagyjából 14 ezer forint) feletti ajándékokat a Római Kúria dolgozói.
Úgy tűnik, Ferenc pápa rendezni akarja a támadási felületet nyújtó hiányosságokat a Vatikánban, csütörtökön például szigorú korrupcióellenes intézkedéseket vezetett be a vatikáni hivataloknál. Az intézkedés Vatikán világi és egyházi hivatali vezetőkre vonatkozik, ami egyebek közt szigorúan tiltja, hogy vagyonnal bírjanak adóparadicsomokban, vagy olyan vállalkozásokba, ingatlanokba fektessenek be, amelyek ellentétesek az egyház tanításaival.
A bírósági reformot és a korrupcióellenes intézkedéseket az átláthatóság jegyében nagy valószínűséggel Angelo Becciu érseki rangban maradt volt bíboroson tesztelik le. Becciu ugyanis Vatikánba a világ minden részéből érkezett milliós adományok egy részét kétes ingatlanügyletekbe, valamint adóparadicsomokba fektette be. Bár lemondott bíborosi tisztségéről, érsek maradt, így a bíborosok alkotta bírósági testület járt volna el ügyében. Egészen eddig.
(index.hu)