109 mesterséges vegyületet találtak emberi szervezetekben

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. március 20. szombat

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem csapata terhes nők szervezetét vizsgálva 109 mesterséges vegyületet mutatott ki – írja a Phys.org. Ezek közül 55-öt korábban nem észleltek emberekben, 42 anyag eredete és felhasználása pedig nem ismert. A szakértők szerint a vegyületek fogyasztói termékekből és ipari forrásokból származhatnak. Az anyagokat a terhes nők véráramában és újszülött gyermekeikben is megtalálták, ami azt jelzi, hogy a szennyeződések képesek átjutni a méhlepényen.

Tracey J. Woodruff, a csapat tagja szerint a vegyületek egy ideje jelen lehetnek szervezetünkben, de csak az új technológiáknak köszönhetően tudták felfedezni őket. A kutató hozzátette, aggasztó, hogy az anyagok a terhes nőkön keresztül a gyermekeket is elérik, ez ugyanis azt jelentheti, hogy a szennyeződések generációk óta velünk vannak.
Bár az ilyen anyagokat ma már képesek előzetesen felismerni, vizsgálatukat nehezíti, hogy a gyártók nem mindig biztosítják a szükséges kémiai standardokat. A közelmúltban például a Solvay vállalat egy perfluoroktánsav esetében tagadta meg a hozzáférést, ami gátolja a vegyület toxikusságának pontos felmérését.
A most azonosított 109 vegyület eltérő termékekhez köthető. 40 például lágyítókból származik, 28 kozmetikumokból, 29 gyógyszerekből, 25 fogyasztói termékekből, 23 rovarirtókból, 3 égésgátlókból, 7 pedig perfluoroktánsavakból, amelyeket többek között kárpitozáskor használnak.
A kutatók szerint 55 anyagot korábban nem azonosítottak emberekben, ezek közül 37 esetében keveset vagy semmit sem tudni az eredetükről. Woodruff kiemelte: eredményeik igazolják, hogy a vegyiparnak átfogóbb információkat kell biztosítania az előállított anyagokról.
(24.hu)