A lelkiismeretesség lenne a hosszú élet titka?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. március 18. csütörtök

A lelkiismeretesség az a tulajdonságunk, ami megmutatja, hogy mennyire vagyunk célorientáltak, kitartók és rendezettek. A magas értékkel rendelkezők tudatosak, érzelmeiket jól kordában tartják, és mindig szem előtt tartják a céljaikat. Előre terveznek, számolnak a határidőkkel. A hosszú élettartam pedig, úgy tűnik, a lelkiismeretességünkhöz kapcsolódik leginkább. Az embereket azonban nemcsak az elméletek érdeklik, természetes, hogy meg akarjuk tudni, miként kapcsolódik egymáshoz a jellemünk és az élettartamunk.

A dolog bonyolultabb annál, mint hogy aki lelkiismeretes, az sokáig él. De ha belegondolunk, hogy a személyiségünk mekkora hatással van a viselkedésünkre, ami pedig kétségkívül befolyásolja az élettartamot, már sokkal tisztább a kép. Kutatások eredményei szerint a személyiségjegyek olyan magatartásformákat vetítenek elő, amik hatással vannak az egészségre is. Ilyen például a dohányzás, az étrend, a testmozgás, az alkoholfogyasztás vagy a kockázatvállalás, ezek pedig mind hatással vannak az élettartamra.
A lelkiismeretesség azonban valószínűleg biológiai úton is befolyásolja az élettartamot. Több vizsgálat bebizonyította már, hogy a lelkiismereti tulajdonságok – az önkontroll, a rendezettség, a szorgalom, a hagyományok ápolása vagy a felelősségvállalás – közül legalább négy az egészségjelzők (testtömegindex, derék kerülete, koleszterinszint és a fizikai teljesítőképesség) szinte mindegyikéhez kapcsolódik. A magasabb lelkiismeretességgel rendelkező emberek jobb eredményeket értek el a fizikai állapotuk felmérése során is.
(divany.hu)