Apák és fiaik

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. február 22. hétfő

Fontos, hogy a gyerekeknek legyen egy támogató, segítő apaképe, hiszen hiánya befolyásolja mind a lányok, mind a fiúk későbbi személyiségét. Egy jó apa nemcsak a tiszteletet tanítja meg csemetéjének, vagy azt, hogyan kell helytállni és küzdeni a világban, de hatással van a fiúk jellemének kialakulására is.

Kutatások kimutatták, hogy azok az apák, akik aktívan kiveszik a részüket a fiukkal való foglalkozásban, kevésbé jelennek meg náluk viselkedésbeli és magatartási zavarok. Az a minta, amelyet egy apa a fiával való kapcsolatában létrehoz, meghatározza azt, milyen felnőtt lesz belőle.

Tiszteld anyádat!
Ha a fiú azt látja, hogy az apa tisztelettel bánik az emberekkel és saját párjával, azaz gyermeke anyjával, a gesztusokból tanulja meg, hogyan bánjon később a nőkkel a saját párkapcsolatában is. Egy ölelés, egy puszi vagy pár kedves szó az édesanyának azt mutatja, hogy a férfi tiszteletet és szeretetet érez iránta. A gyerek is ugyanezt a tiszteletet és odaadást tanulhatja meg tőle, ami elengedhetetlen egy boldog párkapcsolathoz.

Ne aggódj, bármi lesz, megoldjuk!
Bármilyen reménytelennek is tűnik a helyzet, valahogy mindig lesz, amivel közösen is megbirkózhattok. Ezzel nemcsak azt tanulja meg a gyerek, hogy mi a becsületszó, hiszen az apja megígérte neki, hogy megoldják a problémát, de tudja, hogy bármilyen élethelyzetben számíthat is rá.

Ne félj segítséget kérni!
A férfiak hajlamosak nem kérni a segítségből, hiszen úgy gondolhatják, emiatt sebezhetőnek és gyengének tartják őket. Pedig segítséget egészséges önbizalmú és önértékelésű férfiak kérnek. Bármilyen aprónak is tűnik a probléma, a szülő ne nevesse ki, legfőképp ne utasítsa vissza a segítségét, és legyen készséges vele szemben. Ezzel a gyerkőc megtanulja, hogy nemcsak nem szégyen a segítségkérés, de a mások megsegítése is fontos ahhoz, hogy jó ember váljon belőle.

Állj ki a saját igazad mellett!
Szinte minden kisfiú tudja, hogy birkózni csak apával szabad, így ő az, aki megtaníthatja a gyermekét arra, hogyan védje meg magát egy kényes szituációban, vagy álljon ki a saját igaza mellett. Az önvédelem mellett az önfegyelmet is sajátítsa el, amit például szituációs játékok során gyakorolhat és sajátíthat el.

Jogod van nemet mondani!
Persze nem arról van szó, hogy tagadja meg a tanártól a feleltetés jogát, hanem tanulja meg, milyen helyzetekben tudjon és merjen nemet mondani. Ehhez nyíltan kell beszélni vele a világ történéseiről, az internet veszélyeiről vagy akár a szexuális zaklatás fogalmáról. A gyermeknek joga van nemet mondani, különben hogyan tudná megvédeni magát attól, amit valójában nem is szeretne?
(femina.hu)