Példaadó gesztus: Bocsánatot kért a szlovák kormányfő a szlovákiai magyaroktól

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2020. június 06. szombat

Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot pénteken a szlovákiai magyaroktól az őket az anyanyelvükhöz való ragaszkodásuk miatt ért igazságtalanságokért Igor Matovic szlovák kormányfő – írja az MTI.

„Kedves barátaim – akiknek fontos a békés szlovák–magyar együttélés Szlovákiában –, őszintén bocsánatot akarok kérni tőletek azokért az igazságtalanságokért, amik életetekben amiatt értek benneteket, hogy nem voltatok hajlandóak feladni az anyanyelveteket” – írta. Megértést kér azon múltbéli szlovákok számára, akik „ugyanezen okokból szenvedtek, főként a 19. század második felében a történelmi Magyarországon.”
A szlovákiai magyarság politikai érdekképviselete már huzamosabb ideje kéri a közösség anyanyelvhasználatának a hivatali érintkezésre, többek között a bíróságokra történő kiterjesztését. Felvidéki magyarokat számtalanszor értek igazságtalanságok amiatt, mert anyanyelvükön beszéltek. Az érvényben lévő szlovák nyelvtörvény is hátrányos megkülönböztetésben részesíti a kisebbségi nyelveket az államnyelvvel szemben.
A felvidéki magyarokat azonban inkább a nemzeti identitásukhoz való ragaszkodás miatt érték állami részről igazságtalanságok, aminek leghírhedtebb példája a második világháború utáni kitelepítések, amikor a szülőföldről történő elűzetést sok esetben a magyarságuk feladása tette elkerülhetővé.
Igor Matovic Facebook-bejegyzésében visszautalt arra a pozsonyi várban általa kezdeményezett, nem sajtónyilvános keddi találkozóra, amin szlovákiai magyar politikusokat és közéleti személyiségeket fogadott Trianon 100. évfordulója alkalmából, illetve arra a magyar nemzeti közösség memoranduma című dokumentumra is, amit ott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) küldöttsége adott át neki. A dokumentumot fenntartásokkal, illetve kritikával fogadta a szlovák sajtó és néhány szlovák politikus is.
(index.hu)