Mária és az apostolok - 1. rész

Kategória: Szeretetláng Megjelent: 2016. július 06. szerda

A Kinyilatkoztatás hátterében 

Ejtsünk egy szót arról a különleges kapcsolatról is, ami Máriát, Jézus Krisztus édesanyját és János apostolt, a szeretett tanítványt összekapcsolta. Ez a kapcsolat a keresztfa alatt válik megbonthatatlanná: „Jézus keresztje alatt ott állt anyja, anyjának nővére, Mária, aki Kleofás felesége volt és Mária Magdolna. Amikor Jézus látta, hogy ott áll az anyja és szeretett tanítványa, így szólt anyjához: „Asszony, nézd, a fiad!” Aztán a tanítványhoz fordult: „Nézd, az anyád!” Attól az órától fogva házába fogadta a tanítvány.” (Jn 19, 25-27)

Milyen csodálatos dolog, hogy Jézus még a legnagyobb szenvedés közepette is a teljes lelki összeszedettség állapotában marad! Beszélget a síró asszonyokkal, elrendezi édesanyja sorsát, megígéri a jobb latornak a Paradicsomot. Még ilyenkor is az emberekre van gondja! Közben imádkozza a 22. zsoltárt, ami előre megprófétálta a Messiás halálának körülményeit és küldetése beteljesítésének dicsőséges végét. Bár halálosan szenved, mégis mindent ért, átlát és beteljesít – beteljesedett!

Nem véletlen tehát, hogy Jézus édesanyját Jánosra bízza – hiszen bízhatta volna a másik Máriára, Kleofás anyjára, vagy a rokonokra is, akiknek elvileg kötelességük lett volna befogadni az özvegy asszonyt. (Akkoriban még nem volt szociális védőháló, ismeretlen fogalom a nyugdíj – aki özvegyen maradt az a fiainál lakhatott tovább – de Máriának csak egy gyermeke volt, Jézus! – esetleg a rokonoknál, de bizony sokszor jutottak a szegény özvegyek koldusbotra és éltek kegyelemkenyéren.)

Jézus azonban biztonságosan elrendezi édesanyja sorsát – Mária pedig engedel-meskedik és még aznap odaköltözik az általa is szeretett Jánoshoz.

És mit jelent mindez Jánosnak? Nem szorulunk spekulációkra, a szent apostol életútja és életműve elég tanúságot jelent. Itt most csak két dolgot szeretnék megemlíteni:

1. János apostol levelei izzanak az Isten iránti és testvéri szeretettől. Evangéliuma és a Jelenések Könyve pedig olyan mély betekintést enged Isten titkaiba, amely a Szentírás összes többi könyvét felülmúlja! Azt gondolom, hogy ez azért van, mert Szent János apostol „Mária iskolájába” járt! Vele imádkozott, tőle tanulta az elmélkedést és értette meg a szemlélődés mibenlétét. Mária átadta neki mindazt, amivel a Szeplőtelen Szíve telve volt, lángoló Isten- és emberszeretetét, Jézus Krisztus valóságát. Csoda-e hát, hogy János valóban „sassá” vált, aki a kegyelem szárnyain egészen Isten trónjáig repült? A legkevésbé sem. Bár inkább mi is beiratkoznánk és végigjárnánk ezt az iskolát!  

2. Bár Szent János apostol hasonló kínzásokon gyötréseken és szenvedéseken ment keresztül mint a többi apostol, túlélte ezeket és a száműzetést és az üldözést is. Bár vértanú volt többszörösen, mégis e korban kivételesen hosszú élettel ajándékozta meg őt Isten és végül békében halt meg. Azt hiszem, ebben is benne van Mária anyai szíve, aki azt akarta, hogy fogadott fia teljes életet élhessen a földön, sok emberhez eljuttathassa az Örömhírt és így jusson át, teljes dicsőségben az örök hazába!

Égi édesanyánk! Kérünk téged, végy minket is anyai pártfogásodba és segíts, hogy minél jobban megérthessük és megélhessük Isten titkait a ti Fiad, Jézus Krisztus által, Aki az Atyával és a Szentlélekkel egységben uralkodik most és mindörökkön örökké! Ámen.

Részlet Sípos (S) Gyula: Mária titka című könyvből. Kapható Budapesten a Ferenciek terén néhány katolikus könyvesboltban, vagy megrendelhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levélcímen. (Ára 900 Ft)