A kísérlet

Kategória: Irodalom Megjelent: 2016. november 18. péntek

Kedves Mindenki!

Hosszú ideje rakjuk fel a történeteket, ide is, és a facebookra is (https://www.facebook.com/kisvarostortenetek/ ) Vihart Anna rajzaival - egészen mostanáig. Itt az utolsó történet, már kép nélkül, és most egy kis ideig nem is lesz új. De aztán jövünk vissza! Addig is - tessék parancsolni! Sípos (S) Gyula: A kísérlet

- Uram, tudja mekkora sebességgel hajtott az autópályán?
- Egészen pontosan egyszáznyolcvanhét-egész–háromtized kilométer per óra sebességgel.
- Nagyon vidáman mondja! Ez a kis kaland önnek százharminc-ezer forintjába fog kerülni!
- Vidám vagyok biztos úr, mert sikeres kísérletet hajtottam végre! Elmagyarázom önnek is, és akkor látni fogja, milyen nagyszerű eredményt értem el! Egyébként meg nem kell megbüntetnie, mert én, mint tudományos ember tökéletesen kontrolláltam a kísérlet paramétereit, hogy semmi hiba ne történhessen. Kérem, ha vissza tetszik menni tizenöt kilométert, ott talál egy táblát, hogy sávlezárás, s ha előre tekint, ott a másik, a sávlezárás vége. Én helyeztem ki még reggel, hogy még véletlenül se tévedjen senki ebbe a sávba, ahol én a kísérletet lefolytatom.
- Á, szóval ön rakta ki a táblákat! Engedély nélküli kihelyezésért újabb százas ugrott a pénztárcájából, azt ugye tudja?
- De kérem, a tábla elkerülhetetlen volt! És egyébként is, gyorshajtás, ugyan? Tudja, a bolygónk milyen gyorsan száguld az űrben?
- Arra nincs traffipaxunk, csak az ön autójára. És törvény és tarifa – de ha sokat kekeckedik, itt helyben bevonom a jogosítványát.
- Kérem, az nagyon helytelen lenne! Ez a kísérlet – jó, most tekintsünk el a törvény hibájától, mert a kísérlet szempontjából érdektelen – ez a kísérlet fontos tudományos bizonyítékkal szolgált egy fizikai elmélet alá-támasztására! Kérem, az autópálya helyzete itt pont olyan, hogy amennyiben én ebbe az irányba előre haladok, akkor – a Föld dőlésszögét is figyelembe véve -, pont a bolygó keringési irányával szemben megyek. Érti már!
- És az mit jelent?
- Kérem, hát azt jelenti, hogy ha én ezen az úton pont egyszáznyolcvanhét-egész–háromtized kilométer per óra sebességgel haladok, akkor számításaim szerint pontosan egy színegységnyi eltérést fogok észlelni a csillagok fényében a vöröseltolódásnál. És így is történt! Igazoltam!
- Ember, most nappal van, nem is látszanak a csillagok!
- De biztos úr, a csillagok mindig ott vannak, csak ilyenkor a napfény eltakarja őket. Megfelelő eszközzel azonban ez az apró probléma kiküszöbölhető.
- És magának hol van ilyen műszere? Egyáltalán nem látok semmilyen műszert az autóban.
- Biztos úr, ön nem figyel eléggé! Hiszen láthatja, itt van az orromon. Napszemüveg!