Képek és történetek 4. - Sötétségben

Kategória: Irodalom Megjelent: 2021. január 11. hétfő

Az élet sötét oldalát hogyan jelenítsük meg? Mi legyen a démonokkal és ördögökkel? A szavak rendelkezésre állnak és közkeletű képeink is vannak a patás ördögről és a legyőzött sárkányról – lehet-e ehhez valamit hozzá tenni anélkül, hogy tovább koptatnánk a már amúgy is erősen elhasználódott toposzokat vagy belecsúsznánk a fantasyk szörnyvilágába?

(Arról nem is beszélve, hogy mindezek csak képek, vagy még tovább menve, papír és festék, amelyek legfeljebb jelzik a szellemi valóságot… (Az angyalok nem szárnyas emberek - bár nekünk megjelenhetnek ilyen formában -, mint ahogy a szentlélek sem galamb és a sátán sem kecskelábú szőrös lény…)
Jöjjön néhány kép, először négy olyan, ahol bele van festve a képbe a gonosz: Győztesek és vesztesek (és ki a győztes és ki a vesztes), a Buli után, valamint az Ezoterikus próféta, és A legszemélyesebb ellenségem:


Itt pedig három olyan, ahol a psziché megtöretése, a belső vívódás, és konfliktus, a depresszió, a sötétség valamilyen befolyása másképp van megfogalmazva: A kívülálló , Akedia (csüggedés), Az utolsó farkas:

 
Végül pedig ne feledkezzünk el a bibliai alakokról sem: A megvakított Sámson, Keresztelő János feje a tálban, Getsemáné:

 

(Sipos Gyula)