Napközis mesék: A beépített ember

Kategória: Irodalom Megjelent: 2019. április 03. szerda

K. Laura és N. Balázs által javasolt szereplők: Darth Vader, Tunyacsáp, Aranyhaj

Sípos (S) Gyula: A beépített ember

Darth Vader, a Sötét Nagyúr bosszúsan sietett végig az űrhajó folyosóján. Testőrsége a fal mellett merev vigyázállásban sorakozott. Érezték uruk haragját és rettegtek, nehogy bennük találjon valami hibát, mert annak nagyon fájdalmas következményei lehetnek.

Darth Vader türelmetlen volt és sietett. Ha császára nem mondta volna neki, hogy nézzen körül ezen a részben vízzel borított bolygón, a közelébe se jött volna. De a császár elégedetlen volt itteni helytartójával, így elküldte a Sötét Nagyurat, hogy rakjon rendet. Ha kell tűzzel-vassal, de fékezze meg a lázadást és találja meg, ki az, aki a Birodalom létfontosságú információit kiszivárogtatja a lázadóknak. Így hát a birodalmi flotta zászlóshajója letért pályájáról a Nagyúr űrsiklója pedig leszállt a bolygó fővárosában, hogy a birodalmi központ kastélyában találkozzon az itteni vezetővel, Tunyacsáppal.
A bolygó meghódításakor jó ötletnek tűnt Tunyacsáp kiválasztása helytartónak. Ő tartotta kézben a helyi alvilágot. Éttermei behálózták a szárazföldi és vízi világot. A kékfejű, hatcsápú polipember pedig félelmetes hírű vezérnek tűnt, aki képes uralma alatt tartani a bolygót. Így is volt egy jó darabig – aztán szivárogni kezdtek a titkos információk. A lázadók előre tudták, hol készül csapásra a Birodalom, Tunyacsáp hatalma pedig megrendült a bolygón.
A polipember nagy pompával fogadta a nagyurat kastélyában. A legnagyobb lakosztályt adta neki és a legszebb, legkedveltebb szolgálóját rendelte mellé. Külön kioktatta a szép, hosszú szőke hajú lányt:
-Figyelj rám jól, Aranyhaj! A Sötét Nagyurat úgy kell szolgálnod, hogy egyszerre légy mindig jelen, s közben soha ne zavard őt. Légy szinte láthatatlan, de mindig ott legyél, hogy ha bármire szüksége van, rögtön teljesíthesd kérését. Fekete köpenye bele ne akadjon semmibe! Döngő léptei útjába ne kerüljön senki és semmi! Ha csak hallod légzését a szűrőmaszkon keresztül, máris figyelj, hátha hozzád szól! De ne bámuld őt és ne menj túlságosan közel hozzá, nehogy bajod essen!
Aranyhaj mindenre bólogatott, mindent elfogadott. Félt ugyan kissé, mégis, a Nagyúr szolgálata olyan lehetőséget jelentett neki, amiről Tunyacsáp nem is sejthetett semmit! Így hát örömét elrejtette gazdája szemei elől, fejet hajtott és ment, hogy felkészüljön a Birodalom második emberének szolgálatára.
Aranyhaj a következő napokban végig jelen volt Darth Vader összes programján. Látta, amikor a sötét Nagyúr megszégyenítette Tunyacsápot, amiért az nem találta meg a lázadók beépített emberét a szolgái között. Hallotta, amikor a bolygó térképe felett a következő háborúban követendő stratégiát vitatják meg és látta, melyik hadsereget hová helyezik majd el. Ki-bejárt a testőrök között, elkészítette ételüket, italukat és előre a Nagyúr keze alá készített mindent, amire csak annak szüksége lehetett.
A Sötét Nagyúr ellenőrző körútjának utolsó előtti napján aztán Tunyacsáp magához hívatta Aranyhajat.
-Vader Nagyúr nagyon meg van elégedve a szolgálatoddal. Megtetszettél neki és arra kért, adjalak át neki, személyes szolgálatra. Elvisz magával, aminek nem örülök, mert kedvencem voltál nekem is. De mit lehet tenni? Készülődj, holnap elmész velük az űrhajóval.
Most rémült meg Aranyhaj igazán! Szóba se jöhetett, hogy ő elhagyja szeretett bolygóját! Tudta, mit kell tennie. Illedelmesen meghajolt és szabadnapot kért, hogy másnapra mindent összekészíthessen az útra. A nagy kék polipember engedélyt adott neki erre. Aranyhajnak azonban eszébe se jutott, a szobájába visszatérni. Kisétált a palotaközpontból, de amikor már nem láthatták, futásnak eredt, hogy eltűnjön az alsóváros utcalabirintusában…
Tunyacsáp és Darth Vader soha nem tudta meg, hogy miért és hová tűnt el Aranyhaj. Hiába keresték, kutatták, többé nem találkoztak vele. Nem tudhatták, hogy Aranyhaj volt a szabadságszerető ellenállók beépített embere a birodalmi hódítók palotájában. Hosszú aranyhaja aranyszálai közé egy finom, még a hajszálnál is vékonyabb szálakból készült vevőentenna volt elrejtve, ami felvett és rögzített minden beszélgetést, de nem továbbított, nem sugárzott semmit, így az érzékelők számára láthatatlan maradt. Esténként, amikor Aranyhaj kifésülte a haját, a készülék a tárolóvá átalakított használt fésűkbe töltött le minden felvett anyagot, amit aztán kidobott, lázadó társai pedig kikukáztak a szemetesből. Így segítette a lázadókat éveken keresztül, utoljára pedig még a készülő birodalmi hadjárat teljes tervét is továbbítani tudta, mielőtt menekülnie kellett. Legközelebb akkor bukkant elő rejtekéből, amikor a Birodalom bukása után a lázadók győzelmüket ünnepelték. Akkor végre az ő kilétét is felfedhették, érdemeit elismerhették a legmagasabb köztársasági kitüntetéssel.