Jemeni borzalom

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2018. április 04. szerda

Több mint 22 millió ember, a lakosság háromnegyede szorul sürgősen segélyekre és védelemre a jemeni háború miatt, a jelenkor legnagyobb humanitárius válságba bontakozik ki, jelentette ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, Antonio Guterres.
A krízis egyre nagyobb, a négy éve tartó harcokban milliók képtelenek tiszta ivóvízhez jutni, és egyre nagyobb a veszélye egy kolerajárványnak, mondta Guterres egy genfi konferencián. 

Az ENSZ főtitkár szerint több mint 8 millió ember nem tudja, hogy lesz-e következő étkezése, és minden tíz percben meghal egy öt éven aluli gyerek olyan okok miatt, amelyek elvileg megelőzhetőek lennének.  Az ötéves kor alatti gyerekek nagyjából fele krónikusan alultáplált. (A krízisről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.)
Az élelmiszerhiány legfőbb oka, hogy Jement blokád alatt tartják, a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció ellenőrzése alatt tartja a vízi-, és légi- és szárazföldi utakat. Elsősorban azért, hogy ne jussanak be iráni fegyverek a lázadó húszi csoportokhoz, de ugyanakkor az élelmiszer és -szállítmányokat is feltartóztatják.
Az ENSZ segélyprogramja 2,96 milliárd dolláros, de ennek az összegnek több mint a fele hiányzik még. 930 millió dollárt Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok adott össze.
(via CNN, index.hu)

You have no rights to post comments