Buszbaleset: hétfőn nemzeti gyásznap

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2017. január 22. vasárnap

Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel.

"Január 21-ére virradó éjjel balesetet szenvedett egy magyar diákokat szállító autóbusz Olaszországban, a szerencsétlenségben 16-an meghaltak, több mint húszan megsérültek.
A budapesti Szinyei gimnázium csoportja tartott hazafelé kísérőivel franciaországi sítáborból. A buszon több mint ötvenen voltak, többségük 14-18 éves diák. 
Úgy tudni, többek életét egy hős diák és tanár mentette meg.
Ez volt az elmúlt 18 év legsúlyosabb magyar buszbalesete.
A baleset helyszínére elindult egy magyar mentőcsoport.
Az áldozatok között van egy siófoki diák és az édesanyja.
Szintén a busztragédia áldozata lett a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatának egy fiatal játékosa." (index.hu)

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. A meghatározott középületeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

Magyarország lobogóját hétfőn reggel nyolc órakor vonják fel, majd eresztik félárbocra a budapesti Kossuth téren Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében. Az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint a Kossuth téren jelen lesz Kövér László házelnök is.

You have no rights to post comments