Három jó hír a világból

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2016. október 13. csütörtök

Hívő katolikus lesz az új ENSZ-főtitkára, elutasították a béranyaságot az EU-ban, valamint nem lesz abortusz-ünnepnap... Részletek:

1. Portugália korábbi miniszterelnöke, António Guterres az ENSZ új főtitkáraként 2017. január 1-jén lép hivatalába. A portugál püspöki konferencia üdvözölte, hogy elkötelezett katolikus politikus kerül a posztra. A portugál püspökök méltatták António Guterres korábbi portugál miniszterelnök emberségét és hitét az ENSZ-főtitkári posztra való jelölése után, és kifejezték: „Bízunk benne, hogy bátran, párbeszédre készen és határozottan tud majd szembenézni napjaink kihívásaival; mindig békére, békés megoldásokra és a nemzetek közötti baráti kapcsolatok erősítésére törekedve, amint az az ENSZ alapító okiratában is olvasható.”
A 67 esztendős Guterres hívő katolikus, amellett pedig a Portugál Szocialista Párt tagja. Lisszaboni egyetemista éveiben alapította többedmagával a ferences támogatással működő Fény Csoportot (Grupo da Luz) a ’70-es évek elején. A csoport a portugál fővárosban élő szegényeket karolta fel; tagja volt többek között Marcelo Rebelo de Sousa jelenlegi portugál államfő is.
„Az ENSZ előtt egyedülálló lehetőség áll, hogy újragondolja, újratervezze és megreformálja szolgálatát, melyet a nemzetközi közösségért végez” – fogalmazott Sousa elnök október elején egy interjúban barátja kinevezésével kapcsolatban.
António Guterres 1995 és 2002 között volt Portugália miniszterelnöke. Kritikusai egyebek mellett azt szokták a szemére vetni, hogy megakadályozta a szigorú portugál abortusztörvény enyhítését 1998-ban. 2005-ben, miután távozott a kormányból, az ENSZ menekültügyi főbiztosává nevezték ki; ezt a posztot tíz éven át, tavaly decemberig töltötte be.
Forrás: Catholic Herald, Magyar Kurír

2. Tegnap az Európa Tanácsban a parlamenti képviselők a béranyaságról szavaztak, nemet mondva annak minden formájára. A Parlamenti Közgyűlés plenáris ülésén a 47 tagállam képviselői elutasították a béranyaságot szabályozni, és egyes formáit legalizálni kívánó De Sutter jelentést. (A jelentés benyújtója, Petra de Sutter személye ellentmondásos volt a témában. Amellett, hogy egy transznemű személyről van szó, egy olyan kórházat vezet Belgium Gent városában, ahol működik a béranyaság rendszere.) A döntéssel a képviselők a nők és a gyermekek emberi méltósága mellett álltak ki.
Az Európa Tanács 324 tagja a 47 tagállam parlamenti képviselői közül kerül ki. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács 1949-ben alakult azzal a céllal, hogy védelmezze az emberi jogokat, a demokráciát és a jogállamiságot. Bár szomorú, hogy egy ilyen javaslat egyáltalán teret kaphatott, örömmel üdvözöljük a döntést.
 
3. Néhány hete azzal a kéréssel fordultunk (CitizenGo) az ENSZ főtitkárához és szervezeteinek vezetőihez, hogy ne nevezzen ki az ENSZ ünnepnapot az abortuszoknak. Erre azért volt szükség, mert a nemzetközi abortusz-lobbi közel 450 szervezete összefogott ezért a képtelen ötletért, és nyomást próbáltak gyakorolni a nemzetközi szervezet döntéshozóira.
Tiltakozó levelünkhöz több mint 170 000 ember csatlakozott világszerte. Bár több vezető üdvözölte az abortusz-lobbi javaslatát, petíciónk után csönd övezte az ENSZ-ben a témát, és szeptember 28-át nem tették meg a biztonságos abortuszok napjává. Talán jövőre újra előállnak az ötlettel az abortusz-párti szervezetek, de megígérem, akkor is résen leszünk.
Forrás: CitizenGo

You have no rights to post comments