Heves vita zajlik Lengyelországban a terhességmegszakítást elutasító orvosok kapcsán

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. június 12. csütörtök

Lengyelországban hetek óta heves viták tárgya egy dokumentum, amely a Hit nyilatkozata címen vált ismertté, és amelyet több mint háromezer lengyel orvos írt alá. Ezt Wanda Półtawska, a nemrég szentté avatott II. János Pál pápa egykori munkatársa, évtizedes levelezőpartnere kezdeményezte. Azok a keresztény meggyőződésű orvosok, akik aláírták a nyilatkozatot, vállalták, hogy nem hajtanak végre a lelkiismeretükkel ellenkező beavatkozást, egyebek között abortuszt. A nyilatkozatot a lengyel püspöki kar is támogatta, arra kérve a politikusokat és a sajtót, hogy tartsák tiszteletben az egészségügyi dolgozók világnézetét.

Az egyik aláírót, Bogdan Chazan professzort, egy varsói nőgyógyászati kórház igazgatóját a napokban azért akarta felelősségre vonni az egészségügyi miniszter, mert nem volt hajlandó terhességmegszakítást végezni egy súlyosan sérült magzat esetében, és az anyát nem küldte el egy másik nőgyógyászhoz. A professzor meggyőződése szerint egy másik orvos ajánlása – aki kész lenne elvégezni a terhességmegszakítást – egy erkölcstelen tettben való bűnrészességet jelentene.

Az orvos döntését több politikus és újságíró mellett kedden Donald Tusk kormányfő is bírálta. „Amennyiben kiderül, hogy Chazan professzor törvénytelenül járt el, felelősségre kell vonni ugyanúgy, mint minden más állampolgárt – jelentette ki. – Lelkiismeretétől függetlenül az orvosnak teljesítenie kell a kötelességét.”

Henryk Hoser varsói érsek szerint az orvos eleget tett a hippokratészi esküjének. „Azért érik támadások, mert fontosabbnak tartja a lelkiismeretet a gyilkolásra adott utasításnál – jelentette ki. – A katolikus Egyház tanítása szerint az emberi élet szent a fogantatástól a természetes halálig, ezért sem az abortusz, sem az eutanázia nem fogadható el.”

A lengyel jogszabályok terhességmegszakítást csak az anya életének megmentése érdekében vagy visszafordíthatatlanul sérült magzat esetében tesznek lehetővé, valamint nemi erőszak következtében létrejött terhesség esetében a 12. hétig. Az orvos lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatja a beavatkozást, ilyenkor azonban az anyát egy másik orvoshoz kell küldenie.

Magyar Kurír