Vatikán a tisztulás útján

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. június 08. vasárnap

Ferenc pápa leváltotta a vatikáni pénzügyi felügyelet tagjait - Teljesen megújult a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet (AIF) vezetősége a június 5-én bejelentett személycserékkel – tájékoztatott a Vatikáni Rádió és az MTI.

A pápai állam intézményeinek pénzügyi működését, így többek között az IOR vatikáni bank tranzakcióit ellenőrző Pénzügyi Információs Hatóság (AIF – aif.va) négyfős laikus igazgatótanácsának tagjait XVI. Benedek 2010-ben nevezte ki.

Most lejárt mandátumukat Ferenc pápa nem hosszabbította meg. Az egyházfő az Aif élére új vezetőséget nevezett ki. Közöttük van Maria Bianca Farina, az olasz posta biztosítási részlegének ügyvezető igazgatója, Marc Odendall svájci pénzügyi szakember, Joseph Yuvaraj Pillay, a szingapúri elnöki hivatal tanácsosa és Juan Carlos Zarate amerikai nemzetbiztonsági szakértő.

Az AIF korábbi vezetősége kivétel nélkül olaszokból állt. Helyettük Ferenc pápa nemzetközi csoportot helyezett a vatikáni felügyelet élére. Az igazgató a pénzmosás elleni küzdelem szakértőjeként ismert René Brülhart svájci bankár maradt, aki 2012-ben került a felügyelet élére.

Az AIF májusban mutatta be 2013. évi jelentését, amely szerint a vatikáni pénzügyi felügyelet tavaly több mint kétszáz gyanús tranzakciót vizsgált meg, 2012-ben ezeknek a száma csak 6 volt. Brülhart hangsúlyozta, hogy Ferenc pápával erősödött a Vatikán pénzügyi működésének átláthatósága.

* * *

A Pénzügyi Információs Hatóság (AIF), a Szentszék és a Vatikáni Városállam pénzügyi információs egysége kétoldalú együttműködést kötött az Egyesült Királysággal, Franciaországgal és négy másik országgal. A megállapodást az Egmont-csoport perui plenáris ülésén írták alá. A dokumentumot az Egyesült Királyság, Franciaország, Málta, Románia, Lengyelország és Peru pénzügyi információs egységeivel René Brülhart, az AIF igazgatója írta alá.

Ez a megállapodás egy bevett gyakorlat, amely hivatalos formába önti a pénzügyi információk cseréjét és az együttműködést a pénzmosás elleni küzdelem és a határok fölött átívelő terrorizmus finanszírozása ellen az országok illetékes hatóságai között. A múlt évben az Egmont-csoport tagjává válni fontos lépést jelentett afelé, hogy a Szentszék megerősítse a nemzetközi együttműködést a globális erőfeszítések támogatására a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben – nyilatkozta René Brülhart. – A mostani megállapodások aláírása mutatja, hogy folytatjuk az együttműködési hálózatunk kiterjesztését, és ez tovább könnyíti erőfeszítéseinket.

Az AIF 2013 júliusában lett az Egmont-csoport tagja. Megállapodást írt már alá Ausztráliával, Belgiummal, Ciprussal, Németországgal, Olaszországgal, Hollandiával, Szlovéniával, Spanyolországgal és az Egyesült Államokkal.

Az AIF a Szentszék, a Vatikáni Városállam illetékes hatósága a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. 2010-ben jött létre.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments