Hogy tehettünk ilyet?

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. június 05. csütörtök

Közel 800 újszülött és gyermek csontvázára bukkantak a nyugat-írországi Tuam település egy régi katolikus zárdája közelében -írja az MTI. A zárda 1925 és 1961 között olyan fiatal hajadonokat fogadott be, akik házasságon kívül estek teherbe. Catherine Corless történész, a döbbenetes lelet felfedezője a helyi szóbeszédek alapján kezdett el kutatni, és így bukkant rá a 796 csontvázra. Az újszülöttek és 8 évesig terjedő korú gyerekeket koporsó vagy sírkő nélkül temették el, gyakran csak belehányták őket a beton víztisztítóba.

A jelek szerint a gyerekek közül sokan alultápláltság, tüdőgyulladás, tuberkulózis vagy bántalmazás miatt vesztették életüket, és a zárda apácái közrejátszottak eltüntésükben. Magát a tömegsírt egyébként már 1975-ben felfedezték, de azt gondolták, hogy az 1840-es évekbeli Nagy Éhínség milliónyi áldozata közül fekszenek benne néhányan.

Corless alapos vizsgálatokat folytatott a múlt század közepén élő embertelen szokásokról: a közösségek annak ellenére kiközösítették a "megesett" lányokat, hogy legtöbbször nemi erőszak következtében fogantak meg. Őket a jelentős állami támogatást élvező zárda fogadta be, de "bűneikért" szolgálóként - és mint kiderült, gyerekeik életével - kellett vezekelniük.

Ciaran Cannon gyerek- és ifjúságügyi miniszter vizsgálatot "fontolgat", de ennyi vélhetően nem lesz elég. Az országban ugyanis óriási a felháborodás, többen Enda Kenny miniszterelnök hivatalos bocsánatkérését követelik.

(index)

You have no rights to post comments