Hárommillió zarándokot várnak Rómába a két pápa szentté avatására

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. április 15. kedd

Még alig léptünk be a nagyhétbe, de tudjuk, hogy a világ figyelme már előbbre irányul, április 27-ére, amikor Rómában, a Szent Péter téren két, korban hozzánk nagyon közel álló pápa szentté avatása lesz. XXIII. János pápáról és II. János Pál pápáról van szó. Mindkét pápa a rendkívül szeretett szentatyák között foglal helyet. János pápát Itáliában egyszerűen úgy emlegetik, mint a „jó pápát”, II. János Pált pedig „Isten atlétájaként”, majd élete utolsó szakaszában a „fájdalmak embereként” tartották számon, aki nem menekült el a legnagyobb szenvedéstől sem, és utolsó leheletéig szolgálta az egyházat.

A szertartáson előreláthatólag részt vesz az emeritus pápa, XVI. Benedek is, bárt ezt nem erősítette meg a szóvivő. „Tudom, hogy nagy várakozás előzi meg ezt a hírt, a lehetőség nyitott, a meghívás természetes, ám még nem tudhatjuk, hogy ezen a fárasztó szertartáson jelen tud-e lenni az emeritus pápa” – mondta P. Federico Lombardi. Ha ez mégis megtörténne, akkor négy pápa lenne egyszerre jelen a Szent Péter téren: kettő, a két szentté avatandó, virtuálisan, kettő pedig fizikai valóságában is.

XXIII. János nevéhez egy imameghallgatás fűződik: Caterina Capitani nápolyi szerzetesnő csodás gyógyulása 1966-ban. II. János Pál esetében két csodát ismertek el hivatalosan: 2005-ben Marie Simon Normand francia szerzetesnő gyógyult meg ugyanabból a betegségből, Pakinson-kórból, amelyben János Pál pápa is szenvedett; Floribeth Mora Diaz pedig 2011. május 1-jén, II. János Pál boldoggá avatása napján kapta meg a gyógyulás kegyelmét. Mindketten jelen lesznek a szentté avatási szertartáson.

Számos közjogi méltóság érkezik Rómába az eseményre, köztük a lengyel miniszterelnök és a köztársasági elnök. A szertartást Olaszországban az olasz közszolgálati televízió első csatornája és a Sky előfizetéses tévécsatorna élő adásban közvetíti reggel fél tíztől kezdődően, amely a déli Mária-imádsággal zárul.

A Szent Péter térre jegyek nélkül léphetnek be azok a szerencsések, akiknek ez sikerül. A Pápai Ház Prefektúrája már közölte, hogy a papok számára fenntartott belépők is elfogytak. A koncelebráló bíborosok, püspökök, papok száma ezer körül mozog; hétszáz pap működik közre a hívek áldoztatásánál. A római polgármesteri hivatal becslései szerint nagyhéttől május elsejéig hárommillió zarándok fordul meg a városban, ez félmillióval több, mint Róma lakossága.

A szertartást a város következő hét pontján felállított kivetítőkön is lehet követni: Santa Maria Maggiore-bazilika, Angyalvár, Popolo tér, Császári Fórumok útja, Colosseum, Navona tér és a Szent Péter tér környéke. A kanonizáció a Nexo Digital szétosztásában a világ több országában filmszínházakban is követhető. Eddig húsz ország iratokozott fel a kérőlistára. A Sky és Sony cégek közreműködésével speciális vetítés lesz XXIII. János pápa szülőhelyén, az észak-olaszországi Sotto il Monte faluban. A pápa egykori magántitkára, a 98 éves Loris Capovilla, akit Ferenc pápa nemrég bíborossá nevezett ki, maga is a jó pápa szülőfalujában követi majd a szertartást. II. János Pál titkára, Stanislaw Dziwisz bíboros jelen lesz a Szent Péter téren. Krakkó érseke, aki negyven éven keresztül szolgált Karol Wojtyla mellett, épp a szentté avatás napján tölti be 75. életévét.

A szentté avatást megelőző éjszaka imavirrasztást tartanak a római templomokban. A János pápa szűkebb hazájából, Bergamóból érkező zarándokok a Lateráni Szent János-bazilikában gyűlnek egybe. Ugyanitt a fiatalok számára is lesz egy esemény, amelyen a két pápa szentté avatási eljárásának posztulátoraival találkozhatnak. A világháló is megmozdult az alkalomból: létrehoztak egy többnyelvű honlapot és egy Twitter-fiókot (@popesaints). A szertartást a You Tube-on és Facebookon is követni lehet.

A római városháza megsokszorozta a tömegközlekedési eszközöket – az A és B metró 26-án és 27-én egész éjjel közlekedik; továbbá ingázó buszok szállítják majd a híveket a Szent Péter térre. Az április 27-ei labdarúgó-mérkőzések időpontjait is megváltoztatták, hogy ne akadályozzák a városba érkező zarándokok, turisták közlekedését.

A főpolgármester szavai szerint a város felkészült az eseményre, és szeretettel vár minden érdeklődőt. A római polgármesteri hivatal becslései szerint nagyhéttől május elsejéig hárommillió zarándok fordul meg a városban, ez félmillióval több, mint Róma lakossága – tájékoztat a Vatikáni Rádió honlapja.

Magyar Kurír