Megkezdődött az „Egy közülünk” kampány által elindított európai vita az embrió védelméről

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. április 14. hétfő

Határozottan mozgalmasnak volt nevezhető az a meghallgatás, amelyre az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban került sor április 10-én csütörtökön az „Egy közülünk” kezdeményezés kapcsán – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Az eddigi legsikeresebb európai polgári kezdeményezés célja, hogy megállítsa az EU részéről olyan programok finanszírozását, amelyek az embriók elpusztításához vezetnek. Ezek közé tartozik az embrionális őssejtek használata tudományos kutatás céljára, illetve az abortusz alkalmazása a fejlődés elősegítése keretében. Több mint 1,7 millió aláírás gyűlt össze 18 európai országban, amely rekord eredménynek számít és jelentősen meghaladja az egyezmények által előírt minimális határt.
Grégor Puppinck, az állampolgári bizottság elnöke elmondta, hogy a szervezők koherenciát kérnek az Európai Bizottságtól, amely már betiltotta az embriók elpusztítását kutatási célokra, de engedélyezi az embrionális őssejtek használatát, amelyeket csak embriók elpusztítása által nyerhetnek. Mindehhez alapul az Európai Bíróság egy döntése szolgál, amely védelmezi az embriót fogantatásától kezdve.
Az abortusz-párti oldal keményen támadta a kezdeményezést, az Európai Bizottság pedig „langyosan” viselkedett. Az „Egy közülünk” szervezői azonban pozitívak: először történik, hogy valódi vita zajlott magas szinten a témáról, és az ellenzők nem találtak konkrét érveket. A küzdelem még csak most kezdődik – vallják.
Magyar Kurír