Aki keres, azt megtalálják – vasárnap kezdődik a házasság hete

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. február 09. vasárnap

Hazánkban hetedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Az immár huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.

A február 9. és 16. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca idén Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Mohay Tamás néprajzkutató, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének vezetője. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Ma sokkal gyakrabban hallunk a házasság és család negatív vonatkozásairól, mint annak pozitív értékeiről – mondta Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök a február 6-án tartott sajtótájékoztatón, aki szerint ezért helyénvaló, ha időnként elmondjuk, hogy a házasság sok előnnyel jár, napjainkban is sok-sok olyan boldog család létezik, amelyben a felek, az óhatatlanul jelentkező küzdelmek és nehézségek ellenére is, kitartanak egymás mellett. A főpásztor hozzátette, a házasság helyes megítélését segíti, ha elmondjuk, hogy a gyermeket váró kismama nem „terhes”, hanem áldott állapotban van;  ha elmondjuk, hogy a házassági esküvel megpecsételt szerelem fokozza a kölcsönös bizalmat, megerősíti a család összetartozását, sőt, a szilárd családi együttélés tartós örömének és boldogságának is forrása lehet.

A párkapcsolatok bizonytalanságának és felbomlásának több generációra is kiható káros társadalmi és gazdasági következményeit ismerve rendkívül fontos a pozitív, követhető életminták bemutatása és a társas kapcsolatok jobbítására szolgáló eszköztár megismertetése – utalt a házasság hete céljaira Herjeczki Kornél, az eseménysorozat szervezeti kereteit biztosító Harmat Kiadó igazgatója. Herjeczki rámutatott: kiemelt figyelmet kell fordítani a házasságok stabilitásának javítására, a párkapcsolati kultúra fejlesztésére. Ha ugyanis egyre többen sajátítják el ezeket a társas készségeket, e téren fejlődnek, az nemcsak a személyes szférában, hanem össztársadalmi szinten is komoly változást eredményezhet.

A Bálint-naphoz kapcsolódó eseménysorozat koordinálói a központilag szervezett programokon túl önálló kezdeményezésű regionális események előmozdításával is elérhető közelségbe kívánják hozni a fiatalokhoz, házaspárokhoz a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismereteket. Így egy héten át számos budapesti és vidéki helyszínen előadásokkal, beszélgetésekkel, kulturális programokkal kívánják ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A házasság hete központi szervezésű programja ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét február 9-én Sárospatakon, ahol Csomós József református püspök hirdet igét. Február 10-én  Pársalgás Extra címmel fiatalok találkozhatnak a házasság hete arcaival az Aranytíz Kultúrházban. Február 11-én, kedden 18 órakor Pálhegyi Ferenc tart előadást Párválasztás hosszú távra címmel a TIT Stúdióban. Február 12-én, szerdán 18 órakor a házasság hete idei és korábbi arcaival rendeznek pódiumbeszélgetést Arcok álarcok nélkül címmel az ELTE Jog- és Államtudományi Karának Aulájában arról, hogy a házastársak miként tartják meg a hűséget, és a hűség hogyan tartja meg őket. Február 14-én, pénteken 18 órakor a Deák téri evangélikus templomban tartanak koncerttel egybekötött istentiszteletet, amelyen a jelenlévő házaspárokat is megáldják. Február 15-én, szombaton 18 órakor a Wesselényi utcai Baptista Közösségi Házban K&K Carpenter Fogadom című könyvének bemutatója, majd Tapolyai Emőke tart előadást Veled megelégszem címmel. Ezzel párhuzamosan 18 órától fáklyás felvonulás is lesz a házasságért Budapest XVII. kerületében, a résztvevők a Fő térről vonulnak át a Vigyázó Sándor Művelődési Házba. A február 16-i zárónap legjelentősebb eseménye a Belvárosi templomban 18 órakor bemutatandó szentmise. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a http://www.facebook.com/hazassaghete oldalon követhető nyomon.

A házasság hete mozgalom – amelyhez indulása óta huszonegy ország csatlakozott – 17 évvel ezelőtt indult el az Egyesült Királyságból, és azóta komoly rangra emelkedett; az eseménysorozathoz hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt.

Magyar Kurír

 

You have no rights to post comments