Betilthatják a Szcientológia Egyházat Belgiumban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. január 04. péntek

Az eddigi legfenyegetőbb bírósági pere elé nézhet a Szcientológia Egyház, írja belga sajtóértesülésekre hivatkozva az Atlantic Wire. A lapok információi szerint éveken át zajló jogi csatározások után a belga ügyészség mostanra jutott el odáig, hogy elegendő bizonyítékuk van a vádemeléshez. Többek között zsarolással, csalással, személyiségi jogok megsértésével és illegális egészségügyi beavatkozások elvégzésével vádolhatják meg az egyházat és annak vezetőit.

A szcientológusok számára fenyegető fordulatot az hozza a történetben, hogy ezúttal nem szektaként, hanem bűnszervezetként tervezik őket megvádolni. A szervezet ellen korábban világszerte indított eljárások általában az egyházi státuszuk legitimációja körül forgott. Ezeket amúgy a szcientológusok rendkívül sok pénzből fenntartott jogi osztálya rendszerint meg is nyerte, emlékeztet a lap. A belga hatóságok 2007 óta hadakoznak jogi eszközökkel a Szcientológia Egyház helyi ellen.

A Szcientológia Egyházat nem csak Belgiumban, hanem kontinens szerte érzékenyen érintene egy esetleges betiltás, mivel európai központjuk is Brüsszelben működik.

Sem a belga ügyészség, sem a Szcientológia Egyház képviselői nem kommentálták eddig a sajtóban megjelent értesüléseket.

Az egyik legismertebb per az egyház ellen Franciaországban zajlott 2009-ben, az egyház hat tagját és egy, a szcientológusokhoz köthető áruházat 600 ezer euró büntetésre ítéltek, amiért a vád szerint zaklatással és nyomásgyakorlással rávették a híveket, hogy kérdéses hatású szereket vásároljanak. Négy szcientológus felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Az ügyészség kétmilliós eurós büntetés kiszabását és az egyház feloszlatását indítványozta, de ezt a bíróság elutasította, mondván, a szcientológusok a jogszabályi kereteken kívül is folytatnák tevékenységüket, és így legalább szem előtt vannak.

A szcientológiát Görögországban sikerült csak betiltani egy 1995-ös ítélettel; az egyház vagyonát 1998-ban likvidálták. A fellebbezési folyamat 2002-ben zárult le, ezt követően a görög szcientológusok beletörődtek az ítéletbe, azóta nem szervezett formában folytatják a tevékenységüket.

(index)