"Isteni" vita robbant ki Németországban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2013. január 01. kedd
Pár napja Kristina Schröder német családpolitikáért felel?s miniszter azt nyilatkozta, hogy a nemi egyenjogúság alapján Istent "das Gott"-ként kellene emlegetni a nyelvtanilag elfogadott "der Gott" helyett. A kijelentés óriási vitát robbantott ki Németországban.

 

Sokan kritizálzák, de a klérus védelmébe vette

Schröder nem vonta vissza véleményét, amivel viszont rengeteg embert fordított maga ellen, többek között kereszténydemokrata párttársai köréből is. A bajor szociális miniszter, Christine Haderthauer például úgy fogalmazott, hogy "ettől az esztelen kijelentéstől még az ember szava is eláll". Hasonló a nézőponton volt a környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Katherina Reiche is, aki azt mondta: "Der Gott bleibt der Gott!", tehát Istent férfiként kell megszólítani.

A kancellária utasítására a minisztérium megpróbálta védelmébe venni a minisztert, ennek érdekében Christoph Steegmans szóvivő több olyan szerzőtől is idézett, akik szerint Isten neme nem azonosítható be. Az említett írók között szerepelt XVI. Benedek pápa is, aki egyik tanulmányában a következőt írta: "Isten nem férfi és nem nő".

Noha kézenfekvőnek tűnik, hogy az egyház vezetőinek is meg kellene szólalni az ügyben, ez mégsem így történt; részükről az eset nem kapott akkora visszhangot, mint amekkorát a politikusok generáltak. A Német Katolikus Püspöki Konferencia vezetője, Karl Jüsten még védelmébe is vette Schrödert: "A miniszternek igaza van, amikor azt állítja, hogy Isten esetében nincs értelme nemi hovatartozásról beszélni. Isten mindenkié, a neme nem lényeges".

Hiába az egyház pozitívnak tekinthető reakciója, a politikai ellenzék előszeretettel lovagol Schröder "istentagadásán". A szocialisták szerint Istent mint Jézus apját ismerjük, és ennek így is kell maradnia.

Felmerül továbbá a kérdés, hogy Schröder kijelentése mennyit árthat a kereszténydemokratáknak a jövő évi választásokra nézve.

(Kitekintő.hu)