Javított az ország

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. december 21. péntek

A magyar államadós-osztályzatok kilátásának javítását az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság-ráta stabilizálásában elért előrelépés, valamint a költségvetési és külső finanszírozási kondíciók javulása indokolja - közölte csütörtökön Londonban a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a magyar szuverén adósosztályzatok megerősítésével egy időben bejelentette, hogy a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról stabilra módosította a besorolások kilátását.

Ehhez fűzött elemzésében a Fitch a kilátásjavítás kulcstényezőjének nevezte a magyar költségvetés viszonylag erőteljes finanszírozási rugalmasságát, amely a magasan fejlett hazai kötvénypiacot, a GDP-érték 5,5 százalékának megfelelő kormányzati készpénzbetétet, valamint a hazai össztermék 34 százalékával egyenlő jegybanki devizatartalékokat tükrözi.

Emellett Magyarország a II. világháború óta maradéktalanul eleget tesz szuverén törlesztési kötelezettségeinek, és mindez együtt alátámasztja a forintban kibocsátott államadósság befektetési szintű - "BBB mínusz" - besorolását - áll a Fitch Ratings csütörtöki londoni elemzésében.

A Fitch mai döntése összességében pozitív meglepetés, és a megerősített besorolás megegyezik a Moody's besorolásával, írja a Portfolio. Egy fokozattal azonban mindkettőé jobb, mint az S&P minősítése, amely intézmény a közelmúltban rontotta a magyar besorolást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint "a kormány egyetért az értékeléssel, már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, melynek eredményeképp az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre, melynek keretében Magyarország 2013-ban végre lekerülhet az uniós szégyenpadról."

"A magyar pénzügyi mutatók az előző minősítéshez képest javultak: a hiányunk 3 százalék alatt marad, az államadósság csökken, a CDS-felár csökkent, a forint jól teljesít, az ország külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb és tartósan, biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról" - sorolja az NGM.

"A kormány a sikeres fiskális stabilitás megteremtését követően most már a növekedésre tud fókuszálni, és úgy gondoljuk, hogy a megtett intézkedések valamint a következő évekre vonatkozó stratégiánk részletes bemutatásával további pozitív minősítésekre számíthat az ország" - vetíti előre a Matolcsy vezette minisztérium.

(MTI, index)