A jótékonyság világnapjává nyilvánították Teréz anya halálának napját

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2012. december 20. csütörtök

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre, konszenzussal nyilvánította a jótékonyság világnapjává szeptember 5-ét, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napját – közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.

Az ENSZ Közgyűlése december 17-én – a béke kultúrája napirendi pont keretében – szavazta meg egyhangúlag, hogy szeptember 5-e legyen a jótékonyság világnapja, hitet téve a szociális érzékenység és a kultúrák párbeszéde mellett. A közgyűlés felkérte az ENSZ-tagállamokat, a regionális szervezeteket és a civil társadalmat, hogy az évfordulóról megfelelő módon emlékezzenek meg, oktatási és egyéb programok szervezésével.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője elmondta: a világnapot az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága kezdeményezte tavaly, majd a parlament határozatának megfelelően a kormány felkérte a tárcát a szükséges diplomáciai lépésekre. A munka oroszlánrészét Magyarország New York-i főkonzulátusa végezte. Mintegy ötven ország képviselőivel egyeztettek, hogy minél többen támogassák a világnap gondolatát.

A Teréz anya életműve által közvetített értékek összhangban állnak az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglaltakkal, és hozzájárulnak a kultúrák és civilizációk közötti párbeszéd előmozdításához – emelik ki a New York-i döntésről beszámoló külügyi közleményben.

A Nobel-békedíjas Boldog Kalkuttai Teréz anya, a Szeretet misszionáriusai rend alapítója, az elesettek felkarolója Kalkuttában hunyt el 1997. szeptember 5-én, 87 éves korában.

MTI/Magyar Kurír